MEKSIKO: KRAJ PROIZVODNJE POPULARNE "BUBE"

Posljednja Volkswagenova "buba" sišla je u srijedu sa pokretne trake u tvornici u Pueblu, oko 100 kilometara jugoistočno od meksičkog glavnog grada, nakon više od 70 godina proizvodnje u mnogim dijelovima svijeta.

Buba sa serijskim brojem 21.529.464, okićena cvjetnim aranžmanom u bojama meksičke zastave, ispraćena je pjesmom mariachia "El Rei" (kralj) na put prema njemačkom gradu Volfsburgu, sjedištu VW koncerna u kojem će povijesni primjerak biti smješten u muzej.

Automobil je projektiran tijekom vlasti nacista u Njemačkoj kako bi se širokim narodnim masama omogućilo da imaju osobno vozilo.

Oko 3.000 vozila proizvedenih u posljednjoj seriji u Meksiku se nude po 8.000 dolara po komadu, dok se u Njemačkoj nude po 14.900 dolara, Velikoj Britaniji 16.000 dolara a u Brazilu po 13.000 dolara po vozilu.

Proizvodnja u Meksiku, posljednjoj zemlji u kojoj se moglo kupiti novu bubu, prestala je zbog naglog pada potražnje jer je vlada zabranila taksi vozila sa dvoja vrata, a na tržištu se pojavio i niz novih vozila u istoj klasi.

(Hina) sb

Pročitajte više