Merkel i Sarkozy ne odlaze sa summita dok ne dobiju što žele

FRANCUSKA vlada danas je poslala prilično nedvosmislenu poruku da "Nicolas Sarkozy i Angela Merkel neće otići s ovotjednog summita u Bruxellesu dok se ne postigne sporazum o njihovom prijedlogu o uspostavi fiskalne unije".

Merkel i Sarkozy su u pismu predsjedniku Vijeća Europe Hermanu Van Rompuy istaknuli obrise svog programa, koji, između ostalog, propagira i uvođenje zajedničke porezne politike. Zajednička stopa poreza prvo bi se primijenila na zemlje eurozone i to je jedna od ključnih točaka za koje se bore Merkel i Sarkozy, ali će ujedno izazvati i najviše kontroverze.

Naime, plan je da se isti porezi ubrzo uspostave na razini EU-a, čemu se otvoreno protivi Velika Britanija koja je zaprijetila blokiranjem svih sporazuma koji će ići kontra njihovih interesa.

U međuvremenu je u Europu došao i američki ministar financija Timothy Geithner, koji je pružio podršku naporima europskih vođa u traženju rješenja za krizu, ali je i naglasio kako SAD nije u mogućnosti dati dodatna sredstva MMF-u koji bi onda posredno spašavao zadužene zemlje u Europi.

Pročitajte više