Merkel odgovorila Trumpu: "Statistike kriminaliteta u Njemačkoj govore same za sebe"

Foto: EPA

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel odbacila je tvrdnje predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da je u Njemačkoj došlo do naglog rasta kaznenih djela zbog dolaska migranata podsjetivši na statistike koje pokazuju da je kriminal u njenoj zemlji zapravo u padu.

Podsjetimo Trump je rekao kako je došlo do porasta kriminala od 10 posto i više otkako su u Njemačku došli migranti, ali kako podaci nisu potpuni jer vlasti ne žele prijaviti sve zločine.

Poručio je Amerikancima da budu pametni te zaključio u drugom tvitu da ako nemate granice ne možete imati ni zemlju.

Merkel mu je ubrzo odgovorila.

"Moj odgovor je da je ministarstvo unutarnjih poslova nedavno predstavilo statistike kriminaliteta i da one govore same za sebe", rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom na upit o najnovijem nizu Trumpovih tweetova.

"Vidimo blago pozitivan razvoj. Uvijek moramo činiti više u borbi protiv kriminala. No to su vrlo ohrabrujuće brojke", dodala je.

Trump optužio migrante u Europi za rast kriminala

Statistike objavljene prošlog mjeseca pokazale su da je kriminal u Njemačkoj 2017. pao za 9,6 posto.

Studija koju je naručila vlada u siječnju je pokazala da je broj nasilnih zločina 2015. i 2016. porastao za oko 10 posto, te da su za takav porast u 90 posto slučajeva bili odgovorni mladi muškarci tražitelji azila.

Trump je u ponedjeljak optužio migrante u Europi za rast kriminala u Njemačkoj te nasilnu promjenu kulture, dodavši da ono što se događa s imigracijom u Europi predstavlja sličnu prijetnju i u Sjedinjenim Državama.

"Njemački narod se okreće protiv svog vodstva, a migracija je uzdrmala već krhku berlinsku koaliciju. Kriminal je u Njemačkoj snažno porastao. Velika pogreška je što se u cijeloj Europi dopustio ulazak milijunima ljudi koji snažno i nasilno mijenjaju njihovu kulturu!" napisao je Trump u tweetu.

Najmanje kaznenih djela od 1992. godine

U utorak je Trump u tweetu napisao da je "kriminal u Njemačkoj otkako su primljeni migranti porastao više od 10 posto (dužnosnici ne žele izvijestiti o tim zločinima)". "Druge zemlje su i gore. Budi pametna, Ameriko!" poručio je Trump.

Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova prošlog je mjeseca, između ostalog, izvijestilo da je u zemlji u 2017. počinjeno 5,76 milijuna kaznenih djela, najmanje od 1992., što je najniža stopa kriminaliteta u Njemačkoj u više od 30 godina.

U Njemačku je od 2014. došlo više od 1,6 milijuna migranata, većinom muslimana bježeći od ratova i siromaštva na Bliskom istoku.

Pročitajte više