Merkel traži istragu o zlostavljanju djece u Njemačkoj, papa priprema pismo

NAKON što se cijela Njemačka digla na noge zbog najnovijih slučajeva seksualnog zlostavljanja djece od strane svećenika, oglasila se i kancelarka Angela Merkel. Merkel je u Bundestagu zatražila istinu o zlostavljanjima djece u katoličkim institucijama diljem zemlje. Također, Merkel je dodala kako želi raspravu o zastari takvih slučajeva, ali i eventualnoj odšteti žrtvama.

Merkel je najavila da će u vladi u travnju održati sastanak s ravnateljima škola, učiteljima, predstavnicima internata, različitih crkvi, roditelja, pokrajina i općina kako bi pokušali riješiti "jedan od najozbiljnijih društvenih problema - pitanje seksualnog zlostavljanja djece te što učiniti da bi se novi slučajevi spriječili".

I iz njemačke biskupske konferencije su najavili pokretanje istrage o zlostavljanju djece u njihovim redovima.

Uvjetna kazna za zlostavljanje djece

Podsjetimo, župa München-Freising u Bavarskoj suspendirala je svećenika Petera Hullermanna, 62-godišnjaka koji je 25 godina radio kao svećenik iako je bio osuđen na uvjetnu kaznu zatvora zbog seksualnog zlostavljanja djece. Svećenik je suspendiran jer je prekršio pravilo o izostanku bilo kakvog kontakta s djecom, javila je nadležna župa.

Hullermann je dokazano zlostavljao djecu 1979. i 1985. godine u Essenu pa onda u Bavarskoj. Zbog drugog slučaja osuđen je na uvjetnu kaznu od 18 mjeseci.

Tjerao dječaka na oralni seks

Jedan od zlostavljanih dječaka ispričao je kako ga je svećenik pozvao da spavaju kod njega i dao mu alkoholno piće. Nakon toga je skinuo hlače i natjerao dječaka na oralni seks. Sljedećeg jutra ostavio mu je poruku u kojoj je pisalo "Brzo idi kući i zaboravi sve".

Svećenik je i nakon presude nastavio služiti mise za djecu, a čak je vodio i program godišnjih odmora. Kad se to saznalo, njegov je nadređeni prekjučer također podnio ostavku, a Peter H. nije htio komentirati svoj slučaj.

Problemi s istragama

Istodobno, papa Benedikt XVI. rekao je danas kako se nada da će pismo koje će na Uskrs osobno pročitati irskim katolicima pomoći pri "priznanju grijeha, ozdravljenju i obnavljanju".

Papa je rekao i da će pismo potpisati ovog petka, te ga u toku sljedećeg tjedna poslati irskim katolicima, te je dodao da je "ozbiljno zabrinut" zbog irske Crkve, koja je "u velikoj krizi".

Papa je komentar dao tijekom svog tjednog obraćanja u Vatikanu, i to nakon nekoliko dana u kojima Njemačku ozbiljno trese sve veći broj slučajeva zlostavljanja djece. Upravo Hullermannov slučaj, kad je poslan na savjetovanje i onda potajice ponovno postalvjen da radi s djecom, dogodio se dok je papa bio nadbiskup u Münchenu.

Jučer je monsinjor Charles J. Scicluna, glavni tužitelj Vatikana, rekao da njegov ured ima samo deset ljudi i zbog toga nije opremljen da bi adekvatno procesuirao takve slučajeve. Scicluna je ipak dodao i kako Crkva radi na uvođenju puno više transparentnosti u proces prijava seksualnog zlostavljanja.

“Moramo se sabrati i raditi na uspostavljanju viših standarda transparentnosti u istragama, te u adekvatnijem pristupanju tom problemu", rekao je, dodavši kako je to problem koji treba riješiti na "svim razinama Crkve".

Pročitajte više