Mesić bez komentara o slučaju Zagorec

"BEZ komentara", bilo je danas jedino što je predsjednik Stjepan Mesić rekao o slučaju navodne tužbe Državnog odvjetništva u Austriji protiv njegova savjetnika Saše Perkovića, pravdajući se kako nemaju službene obavijesti o tome.

Kako je prenio dio medija u Hrvatskoj, a pozivajući se na napise u austrijskom Newsu, Perkovića se tereti da je protivno austrijskim propisima došao u Beč na razgovor s generalom Vladimirom Zagorcem. Tada je, navodno, Perković ponudio beneficije generalu Zagorcu te tražio dodatne informacije od hrvatskog generala. Istraga protiv Perkovića je u tijeku, a trebala bi biti završena za mjesec dana. Ukoliko se utvrdi da su optužbe osnovane, mogao bi dobiti i do godinu dana zatvora.

Otegotna, a ujedno i kažnjiva okolnost, bila je ta što je to uradio u vrijeme kada je hrvatski general bio pod izravnom jurisdikcijom austrijskog pravosuđa. Navodno je tada savjetnik Perković u ime predsjednika Mesića obećao obustavu tjeralice u zamjenu za pokajništvo.

Zagorec neće u Hrvatsku dok je na vlasti Mesić

Predsjednik Mesić odgovarao je na pitanja novinara nakon otvorenja međunarodne konferencije  o financijskoj industriji i gospodarskom razvoju Hrvatske, no centar zanimanja hrvatskih novinara bio je upravo "slučaj Zagorec".

Naime, osim navodne tužbe, novinare je zanimao komentar na izjavu generala Zagorca koji je kazao kako neće u Hrvatsku, sve dok je na vlasti Mesić. No, i za taj komentar hrvatska javnost ostala je uskraćena - budući da je Mesić rekao kako ne želi komunicirati s generalom Zagorcem na takav način.

Podsjetimo, protiv umirovljenog generala vodi se postupak jer je osumnjičen da je 2000.., odlazeći s mjesta zamjenika ministra obrane, iz sefa MORH-a odnio dragulje u vrijednosti od 5 milijuna dolara, a koje mu je 1993. predao njemački trgovac oružjem kao jamstvo za dolare preuzete od MORH-a, za kupnju oružja potrebnog za obranu Hrvatske. Zagorec je uhićen u Beču u ožujku 2007., a od tada se nalazi nedostupan hrvatskim pravosudnim vlastima.

I.Ć.

Pročitajte više