Mesić: Hrvatska bi mogla biti domaćin summita sljedeće godine

HRVATSKA bi mogla biti domaćin srednjoeuropskog summita naredne godine, obznanio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić na susretu s hrvatskim novinarima u Salzburgu.

Za sljedeći summit postoje dva kandidata, Hrvatska i Rumunjska, a odluku o narednom domaćinu donijet će svih 17 predsjednika zemalja srednje Europe u petak, rekao je predsjednik Mesić.

Hrvatski predsjednik je na prvoj radnoj sjednici Srednjoeuropskog summita u Salzburgu sve nazočne zemlje pozvao da pomognu u europskom udruživanju. Također je pozvao europske tvrtke da dođu u Hrvatsku, ali ne kako bi ulagale samo u turizam i banke, nego i da pomognu u proizvodnji.

Mesić je također naglasio da se europska politika ne može graditi na suprotstavljanju bilo kome, nego na suradnji s partnerima, a jedan od najvažnijih partnera je upravo SAD.

Inače, širenje EU-a na srednju i istočnu Europu uz postizanje jedinstvenosti u europskoj vanjskoj politici, bile su glavne teme prvoga dana skupa u Salzburgu. Mesić je ocijenio da takvi susreti apsolutno pomažu u ubrzanju europskih intergracija.

Odgovarajući na pitanje crnogorskih novinara, o mogućem zajedničkom hrvatsko-crnogorskom tursitičkom ulaganju na Prevlaci, Mesić je izjavio da će Hrvatska sa svoje strane granice graditi turističke objekte najviše kategorije, a Crna Gora sa svoje može učiniti isto.

Pored prijašnjih bilateralnih susreta s kolegama iz Češke i Italije, te trilateralnog sastanka s predsjedavajućim BiH i predsjednikom SiCG, Mesić se u četvrtak poslije podne odvojeno susreo i s predsjednicima Slovačke, Rudolfom Schusterom i Albanije, Alfredom Moisiuom.

Mesić će u Salzburgu boraviti do završetka srednjoeuropskog samita u petak poslije podne, a zatim otputovati u Atenu, na ekonomski skup zemalja jugoistočne Europe.

Pročitajte više