Mesić: Hrvatski i mađarski pregovarači trebaju se vratiti za pregovarački stol

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić pozvao je danas hrvatske i mađarske pregovarače da se "vrate za pregovarački stol" kako bi pronašli izlaz iz "trgovinskog rata".

Novinari su Mesića, nakon redovitog primanja građana u Predsjednikovu uredu, zamolili da komentira odluku Mađarske, koja je 9. prosinca informirala hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva o ukidanju trgovinskih povlastica za odabrane hrvatske izvozne proizvode, istog dana kada su te mjere stupile na snagu. Uvođenje carine na petnaestak hrvatskih, uglavnom prehrambenih proizvoda, Mađarska je uvela kao, ocjenjuje se, odgovor na hrvatsku zabranu uvoza mesa i živih životinja temeljem Naredbe o zabrani uvoza u RH živih životinja i proizvoda životinjskog podrijetla, kao mjere zaštite od kravljeg ludila.

"Ne bih ulazio u arbitriranje tko je više, a tko manje kriv", rekao je Mesić, dodajući kako je "najgore kad se pregovarači ukopaju, pa nastupi jedna mjera, onda protumjera, i na kraju trgovinski rat koji ne vodi ničemu".

Hrvatske i mađarske pregovarače pozvao je da se vrate pregovorima i pronađu izlaz iz sadašnjeg stanja.

"Mi smo susjedne zemlje, imamo kompatibilnu privredu i razloge za suradnju", poručio je.

Mesić nije želio komentirati najave manjeg broja ministarstava u novoj vladi mandatara Ive Sanadera.

"Na HDZ-u je da, kao izborni pobjednik, odluči u kojem će smjeru ići preustroj Vlade", rekao je Mesić i dodao kako HDZ ima obvezu prema biračima sastaviti što učinkovitiju vladu koja će što prije ostvariti strateške ciljeve Hrvatske.

Mesić je danas u svojem uredu primio izaslanstva nekoliko nevladinih udruga.

Prihvatio je pokroviteljstvo nad humanitarnom akcijom "Civitasov anđeo", u kojoj udruga "Civitas" prikuplja novac za kupnju glasovnog računala.

Mesić je primio i izaslanike Europskog saveza za integraciju osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj, te članove Dobrovoljnoga vatrogasnog društva iz Škrljeva, koje slavi 25. obljetnicu.

U Predsjednikovu uredu danas su postavljene tri košare u kojima će djelatnici Ureda prikupljati knjige za Osnovnu školu u Jelsi, čija je knjižnica ljetos potpuno uništena u požaru.

U jednu košaru Mesić je stavio dar svojih unuka - "Marulićeve pisni razlike" te "Koko u Parizu" Ivana Kušana.

Pročitajte više