Mesić i Marović ne boje se rezultata izbora u RH i SCG

NEMA straha da će rezultati parlamentarnih izbora u Hrvatskoj i Srbiji i Crnoj Gori ugroziti suradnju dviju zemalja i njihov put u EU, ocijenili su u četvrtak u Cavtatu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i predsjednik SCG-a Svetozar Marović.

Dvojica predsjednika održali su odvojene konferencije za novinare na marginama Prvog regionalnog ekonomskog foruma Jugoistočne Europe, koji se 4. i 5. prosinca održava u Cavtatu.

"Svaka vlada koja vodi računa o interesima svojih građana mora voditi računa o regionalnoj suradnji. Siguran sam da će to činiti i HDZ-ova vlada", rekao je Mesić.

Po njegovim riječima, nema bojazni da će se Hrvatska udaljiti od Europe. "Sve su se stranke u predizbornoj kampanji izjasnile za priključenje EU. Očekujem da će se rad na tome i ubrzati", dodao je hrvatski predsjednik.

Upitan znači li pobjeda HDZ-a u Hrvatskoj i uspjeh radikala na predsjedničkim izborima u Srbiji povratak desnice na vlast u balkanskim zemljama, Mesić je odgovorio da ga to ne brine.

"Potrebno je nekoliko izbornih ciklusa da bi imali demokratske standarde. Male promjene ne bi trebale nikoga zabrinjavati, bitan je europski pravac", istaknuo je Mesić.

Istoga je mišljenja i Marović koji ne sumnja da će nova HDZ-ova vlada nastaviti surađivati s istočnim susjedom kao što je to činila bivša koalicijska vlast.

"Izbori u Hrvatskoj su pokazatelj volje hrvatskih birača i to moramo poštivati. Nema sumnje da će nova hrvatska vlada nastaviti s procesom suradnje", rekao je Marović.

On smatra da predstojeći parlamentarni izbori u Srbiji neće ugroziti europski put te zemlje niti odnose unutar državne zajednice SCG. No upozorio je da bi nove haaške optužnice mogle pred izbore ojačati radikalne snage koje su protiv bilo kakve suradnje s Haagom.

Marović je ustvrdio da bi se unatoč kritikama u zemlji i Republici Srpskoj ponovno ispričao za zločine koje su građani SCG počinili u Hrvatskoj i BiH.

"Ne znam tko je učinio pojedinačno nedjelo, ali znam da je netko nekoga ubio u Srebrenici i to na način koji izaziva bol", rekao je Marović.

Zaključio je da je kažnjavanje individualnih počinitelja zločina najbolji način da se riješi problem kolektivne krivnje.

(Hina) bcav br

Pročitajte više