Mesić i Sanader u petak na sprovodu pape Ivana Pavla II.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader u petak će biti nazočni sprovodu pape Ivana Pavla II. u Vatikanu, potvrđeno je u utorak iz Ureda Predsjednika i Banskih dvora.

Papa Ivan Pavao II., koji je preminuo u subotu, bit će u petak pokopan u kripti Bazilike sv. Petra u Vatikanu.

Kraljevi, kraljice i predsjednici država i vlada iz čitavog svijeta pridružit će se u petak stotinama tisuća hodočasnika koji će u Vatikanu odati posljednju počast preminulome Svetom Ocu.

Mediji već najavljuju da će sprovod Ivana Pavla II. u Vatikanu okupiti najveći broj vjernika u povijesti Svete Stolice.

SAD će predstavljati predsjednik George W. Bush sa suprugom Laurom, Francusku predsjednik Jacques Chirac, Njemačku predsjednik Horst Koehler i kancelar Gerhard Schroeder, Veliku Britaniju princ Charles - koji je zbog sprovoda odgodio vjenčanje s Camillom Parker-Bowles - i premijer Tony Blair, Španjolsku kralj Juan Carlos i kraljica Sofia te premijer Jose Luis Zapatero, Austriju predsjednik Heinz Fischer i kancelar Wolfgang Schuessel.

U ime Europske unije sprovodu će biti nazočan predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, a posljednju počast Svetome Ocu odat će, između ostalih, i kanadski premijer Paul Martin, ruski premijer Mihail Fradkov, brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva, mađarski predsjednik Ferenc Madl, slovenski predsjednik Janez Drnovšek i premijer Janez Janša, te ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko.

Izrael će predstavljati predsjednik Moshe Katzav, Palestinsku samoupravu premijer Ahmed Korei, Siriju predsjednik Bašar al-Asad, a Libanon predsjednik Emile Lahoud.

Popis visokih stranih dužnosnika koji će biti naozočni sprovodu pape Ivana Pavla II. svakog se časa povećava, a Italija će zbog toga uvesti i izvanredne mjere sigurnosti.

Talijanske će vlasti mobilizirati približno 6500 policajaca u Rimu koji će osigurati javni red i štititi osobe koje se očekuju na pokopu pape Ivana Pavla II.

Pretpostavlja se da bi na Papin pokop moglo stići približno 200 dužnosnika, predsjednika država i vlada te približno dva milijuna vjernika.

Gotovo 1500 članova posebnih policijskih postrojba i talijanskih karabinjera bit će zaduženo za zaštitu šefova država, a 5000 policajaca brinut će se za red i nadzirati "ciljeve kojima prijeti opasnost", objavilo je talijansko ministarstvo unutarnjih poslova.

(Hina) xnab ydgk

Pročitajte više