Mesić i veleposlanici EU: Hrvatska vanjska politika ostaje ista

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić sudjelovao je u utorak popodne, nakon povratka iz ruskog Kalinjingrada, na tradicionalnom godišnjem ručku s veleposlanicima EU, i pritom još jednom istaknuo da se hrvatska vanjska politika nakon izbora neće mijenjati, izjavio je u srijedu za Hinu izvor u Uredu Predsjednika.

Na ručku, kojeg tradicionalno priređuje veleposlanik zemlje koja predsjeda Unijom (u ovom slučaju Talijan Alessandro Grafini), sudjelovali su veleposlanici svih 15 zemalja članica EU, deset zemalja koje ulaze u članstvo sljedeće godine i triju zemalja sa službenim statusom kandidata (Rumunjska, Bugarska i Turska).

Glavna tema razgovora i pitanja što su ih veleposlanici upućivali predsjedniku Mesiću odnosila su se na situaciju nakon izbora, procjene o djelovanju nove Vlade, približavanju EU i suradnji sa susjednim zemljama, rekao je izvor iz Ureda Predsjednika.

Mesić je ponovio svoje u posljednje vrijeme više puta istaknuto uvjerenje da se hrvatska vanjska politika neće mijenjati (strateški ciljevi EU i NATO, suradnja s Haagom i susjednim zemljama). Izvor naglašava da je sastanak bio značajan jer je predstavljao prigodu da Mesić svoja stajališta veleposlanicima Unije iznese u neposrednom razgovoru, što naravno, ima veću težinu od poruka upućenih preko medija.

(Hina) dj sd

Pročitajte više