Mesić: Nova vlada ima velike šanse uvesti Hrvatsku u EU

"NOVA vlada ima velike šanse uvesti Hrvatsku u EU jer više nismo izolirana zemlja", izjavio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u intervjuu najnovijem broju mjesečnog časopisa "Puls", koji izdaje Glasa koncila.

"Kojom ćemo brzinom ući u EU ovisi o nama i o tome da nas EU prepozna. Tu sad vlada ima velike šanse jer Hrvatska više nije izolirana zemlja", rekao je Mesić.

Ocijenio je da će nova vlada ispuniti tu zadaću ako bude provodila preuzete međunarodne obveze i građanima omogući bolji život.

Predsjednik Mesić najavio je da će u vanjskoj politici i nadalje surađivati s ministrom vanjskih poslova, bez obzira tko to bio, jer očekuje da će novi ministar provoditi politiku koja će Hrvatsku voditi u EU.

Upitan misli li da će nova vlada više slušati njegove savjete u gospodarstvu, Mesić je rekao kako bi volio da se to dogodi.

"Prema prvim razgovorima koje sam imao s mandatarom Ivom Sanaderom mislim da ćemo tu dobro surađivati", kazao je.

Mesić je rekao da se ne boji nemira koje bi mogle izazvati najavljene nove haške optužnice "jer je Hrvatska prevladala otpor prema Haškom sudu".

Ocijenio je da Haški sud nije korektno postupio u "slučaju Gotovina" jer generalu Anti Gotovini nije omogućio da u statusu osumnjičenika razgovara s haškim istražiteljima.

"Smatram da, ako svi drugi mogu razgovarati, treba to omogućiti i generalu Gotovini (...) ako se on dobrovoljno pojavi pred svojim vrhovnim zapovjednikom, prestaje biti bjegunac i treba ga na taj način i tretirati", rekao je, uz ostalo, predsjednik Mesić u intervjuu časopisu "Puls".

Pročitajte više