Mesić odbacio mogućnost prijevremenih izbora zbog slučaja "Sunčani Hvar"

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Stjepan Mesić odbacio je mogućnost prijevremenih parlamentarnih izbora zbog situacije izazvane neslaganjem koalicijskih partnera glede privatizacije ´Sunčanoga Hvara.´

´Prijevremeni izbori zbog ´Sunčanoga Hvara´ - ma što vam pada napamet´, kratko je komentirao predsjednik Mesić novinarski upit koji mu je upućen za njegova današnjeg posjeta Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti.

Rekavši da ne zna kako će biti riješen problem ´Sunčanoga Hvara´, Mesić je opetovao da je već iznio svoj načelni stav - ako je u tome slučaju bio poštivan zakon i ako je sve bilo transparentno onda se privatizacija ´Sunčanoga Hvara´ mora provesti. Ako je pak zakon negdje zaobiđen, a za to postoje činjenice i dokazi da je trebalo učiniti drukčije, onda je sasvim logično da se ide na ponavljanje natječaja. Jer, rekao je Mesić, u hvarske hotele treba ulagati, ali moramo znati i kako to činiti.

Predsjednik Mesić osvrnuo se i na neka druga aktualna pitanja pa je tako ponovio i svoje stajalište glede izjave srbijanskoga premijera Zorana Đinđića da je Hrvatska zapravo dužna platiti Srbiji ratnu odštetu, rekavši da je njegov odgovor - kada pronađemo jednu kuću koju je Hrvatska vojska srušila u Srbiji onda ćemo o toj šteti i razgovarati.

Komentirajući štrajk liječnika, predsjednik je izjavio kako je osnovno da se taj štrajk ne odrazi na pacijente, odnosno da pacijenti ne smiju osjetiti štrajk.

Liječnici imaju pravo tražiti da im se poprave uvjeti u skladu s mogućnostima koje ima Hrvatska, rekao je Mesić, dodavši kako se liječnik u Hrvatskoj ne može uspoređivati s liječnikom u SAD-u, a sve druge struke s odnosima u Hrvatskoj. S tim u vezi je, na novinarski upit bi li to onda značilo da i on treba tražiti plaću američkoga predsjednika, izjavio kako bi to bilo pretjerano.

Predsjednik Mesić komentirao je i medijske napise o radu Klinike za kardijalnu kirurgiju i Zavoda za kardiologiju Klinike za pedijatriju KBC-a Rebro, odnosno tvrdnje iznijete u javnim glasilima da je tamo ´u posljednje vrijeme zbog nestručnih operacija na srcu od osmero operirane djece umrlo njih sedam´.

Predsjednik je rekao da poznaje američkoga kardiokirugra Williama Novicka i njegove liječničke uspjehe, ali da postoje i slučajevi na koje medicina nije mogla uspješno djelovati. Ponovio je da je zatražio da mu se to stanje razjasni te da je zatražio izvješće o tim informacijama i analizu stanja u dječjoj kardiokirurgiji.

Pročitajte više