Mesić primio zamjenicu čelnika UNHCR-a

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić primio je u četvrtak u Zagrebu zamjenicu visokog povjerenika UNa za izbjeglice Mary Ann Wyrsch, priopćio je Ured Predsjednika.

Wyrsch je tijekom razgovora zahvalila na pomoći i suradnji Hrvatske u dosadašnjim aktivnostima UNHCR-a, pri čemu je istaknula kako posebno cijeni predanost predsjednika Mesića rješavanju pitanja povratka ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji, priopćio je Ured.

Zamjenica visokog povjerenika UN-a za izbjeglice posebno se zanimala za summit predsjednika i premijera Procesa suradnje zemalja jugoistočne Europe održan u srijedu u Beogradu, na kojem je hrvatski predsjednik sudjelovao kao promatrač, kao i za najavljenu Mesićevu inicijativu o povratku izbjeglica.

Mesić je Wyrsch obavijestio kako je u Beogradu svoju inicijativu predočio predsjedniku Srbije i Crne Gore Svetozaru Maroviću, a isto će učiniti u subotu na sastanku Međudržavnog vijeća za suradnju RH i BiH.

Ured je priopćio da je Mesić rekao kako se nada da će stajališta tri strane o "Deklaraciji o načelima povratka" biti usklađena prije kraja svibnja, kada bi Deklaracija mogla biti i potpisana.

Predstavnici UNHCR-a izvijestili su Mesića da će njihova aktivnost na prostoru bivše Jugoslavije biti postupno reducirana, osobito što se tiče rada na terenu, do polovice sljedeće godine, no da će predstavništvo UNHCR-a i poslije toga ostati u Zagrebu.

U razgovoru je također konstatirano kako je za stvaranje atmosfere pogodne za ubrzavanje povratka bitan proces odgoja tijekom kojega mladi ljudi mogu ili prihvatiti civilizacijske vrednote što ih dijeli demokratski svijet, ili se prikloniti nekim nazadnim idejama, priopćio je Ured.

Pročitajte više