Mesić: "Procesuiranje ratnih zločina naša temeljna demokratska obveza"

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić izjavio je danas kako je "individualiziranje krivnje i procesuiranje ratnih zločina naša temeljna demokratska obveza".

"Da je to učinjeno, u Haagu ne bi bila potrebna suđenja hrvatskim državljanima po zapovjednoj odgovornosti", rekao je Mesić na svečanoj sjednici Skupštine i Poglavarstva Ličko-senjske županije održanoj u prigodi Dana Županije.

Po njegovim riječima hrvatsko pravosuđe "još ima izgleda procesuirati zločine kako bi se nevini oslobodili krivnje".

U prigodnoj riječi predsjednik Mesić je podsjetio na "nemjerljiv prinos Ličko-senjske županije i grada Gospića u obrani Hrvatske od agresije te na sjajne vojno-redarstvene akcije kojima je osigurana državna samostalnost i teritorijalna cjelovitost".

"No u obrani su, na žalost, počinjeni i ratni zločini koji nisu procesuirani pa Hrvatska ne može potpuno uživati plodove državne samostalnosti, neovisnosti i dostignuća Domovinskog rata", rekao je predsjednik Mesić.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Darko Milinović istaknuo je da Ličko-senjska županija nakon uspjeha u Domovinskom ratu mora odgovoriti na izazove novog vremena koje donosi put Hrvatske u Europsku uniju.

Župan Milan Jurković je, govoreći o razvoju Ličko-senjske županije u proteklu razdoblju, istaknuo da se ubrzano gradi autocesta i modernizira željeznička mreža, da je vidljiv napredak u turizmu, strateškoj županijskoj gospodarskoj grani, te da Poglavarstvo teži ravnomjernu razvoju svih dijelova Ličko-senjske županije.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su i županijska priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama.

Predsjednik Mesić sa suradnicima i domaćinima nazočio je otvorenju izložbe u Muzeju Like pod nazivom "Kina - zemlja koju ne poznajemo", a otvorio ju je kineski veleposlanik u Hrvatskoj Zhi Zhaolin.

Pročitajte više