Mesić protiv smjena u diplomaciji

URED Predsjednika još uvijek nije dobio prijedloge smjenjivanja diplomata, no na Pantovčaku se šuška kako Mesić ne želi dopustiti smjene ljudi čija je imenovanja potvrdio prije samo nekoliko mjeseci.

Večernji list piše kako ljudima koji okružuju predsjednika Mesića nije jasno zašto diplomati koji tek tri mjeseca obavljaju svoj posao moraju biti smijenjeni, iako su prošli redovitu proceduru i nema nijednog razloga da ih se povlači. Isto tako, postavlja se pitanje zašto su neki od njih svoja mjesta zauzeli tek nakon izbora na kojima je koalicija koja ih je imenovala izgubila.

U prvom redu, radi se o mjestima konzula u Milanu i New Yorku, Vesni Terzić odnosno Slobodanu Berošu, te o Tatjani Kralj-Draganić, veleposlanici u Ateni.

Dio HDZ-a navodno nije zadovoljan najavljenim smjenama iz razloga što bi javnost osjetila revanšizam, ali i zbog nezadovoljstva nekim predloženim kadrovima.

Opozicija očekuje da će Mesić upotrijebiti svoje ovlasti i spriječiti smjene u diplomaciji, kao što je to već jednom učinio. Naime, 28. siječnja 2003. Mesić je odbio potpisati imenovanje Tonyja Glowatzkog za generalnog konzula u Švicarskoj.

Mesić se navodno neće žuriti sa smjenama. Sačekat će da mu stignu službeni prijedlozi, a potom bi mogao s odgovornim ljudima iz vlasti razgovarati o opravdanosti smjena nedavno imenovanih diplomatskih kadrova.

Piculini kadrovi

Aktualni član saborskog Odbora za vanjsku politiku Tonino Picula smatra da je smjena Vesne Terzić i Slobodana Beroša nepotrebna. Po njegovu mišljenju, gospođa Terzić je "odlično rješenje jer ima sve potrebne predispozicije, uhodana je i u gospodarske odnose između Italije i Hrvatske i nema razloga mijenjati je nekim tko se tek treba uputiti u sve to".

Kvalitete bivšeg splitskog gradonačelnika Slobodana Beroša Picula nije komentirao, kao ni svoje bliske suradnice Tatjane Kralj-Draganić čije je imenovanje diglo veliku buru u medijima.

Hrvatska veleposlanica u Ateni navodno je vrlo rastrošna. Prema informacijama do kojih su došli novinari, samo na namještaj kojim je opremila svoju rezidenciju potrošila je 430.000 kuna.

Tatjani Kralj-Draganić nije bio dovoljan stan, pa je za nju iznajmljena nova vila, višestruko skuplja nego stan u kojemu je živio bivši veleposlanik u Ateni. Veleposlanstvo je opremljeno novom centralom vrijednom 40.000 eura, a, prema želji veleposlanice, oko rezidencije posijana je nova trava.

Svi računi, koje je prethodno morao odobriti bivši ministar vanjskih poslova Tonino Picula, za naplatu su isporučeni MVP.

Pročitajte više