Mesić: Smjena u diplomaciji neće biti

KADA se donese zakon koji regulira do koje će se razine smjenjivati nakon izbora onda ću ga ja poštivati, izjavio je u srijedu u Ženevi hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, upitan da komentira napise u tjedniku Globus od srijede o smjenama u hrvatskoj diplomaciji.

Globus je objavio da će nova vlada, po preuzimanju vlasti, provesti promjene u hrvatskoj diplomaciji i da to znači povlačenje Vesne Cvjetković Kurelec s veleposlaničkog mjesta u Berlinu i Bože Kovačevića iz Moskve.

"Neće biti čistki tamo gdje ja imam ustavne ovlasti", rekao je Mesić.

Predsjednik je dodao da je u nedavnom razgovoru s novim mandatarom vlade Ivom Sanaderom bilo govora o tome i da "nije bilo niti jedne riječi o rješenjima koja bi bila izvaninstitucionalna".

Mesić je kazao kako želja za veleposlaničkim mjestima ima dosta i da ga to ne čudi, ali da to nije lagan posao i mora ga se raditi tako da se ne učini zastoj u obavljanju važnih poslova za Hrvatsku.

Kazao je da treba voditi brigu i o zemljama u kojima pojedini veleposlanici rade kao i o tome rade li oni taj posao dobro i znalački.

"Ako je netko u mandatu i obavlja posao kako to zahtijeva država, onda nema razloga da ga se smijeni", kazao je Mesić odbacivši nagađanja tiska.

Pročitajte više