Mesić: U 2006. hrvatski će građani živjeti nešto bolje

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić smatra da će u 2006. godini hrvatski građani živjeti nešto bolje te da je za građane važno da u Hrvatskoj postoje mehanizmi koji će moći prihvatiti sredstva iz pretpristupnih fondova Europske unije (EU) koja se daju bespovratno i mogu pokrenuti mnoge privredne procese u Hrvatskoj.

U večerašnjem Dnevniku plus Hrvatske televizije (HTV) predsjednik Mesić je rekao da je on optimist, a na pitanje kako ocjenjuje svoje djelovanje u 2005., rekao je da smatra da "nije učinio bilo koji promašaj".

"Imamo veliko obećanje za provođenje reforme javne uprave i pravosuđa što su dvije vrlo ključne teme, praktički je dovršena i reforma vojske, a još trebamo reformirati Ministarstvo unutrašnjih poslova koje je skoro isto kao što bilo u vrijeme rata i tu sigurno moramo nešto više učiniti", rekao je Mesić, obrazlažući zašto je optimističan.

Predsjednik Mesić se nada da će "Vlada s punom ozbiljnošću nastojati utvrditi adrese koje moraju ispuniti uvjete kako bismo mi došli do sredstava pretpristupnih fondova".

"Ako to budemo učinili onda i možemo biti optimisti", rekao je Mesić.

Na pitanje novinara, kazao je da nema sukoba između njega i premijera Ive Sanadera.

"Mi moramo javno raspravljati o temama koje danas zanimaju Hrvatsku i iznijeti svoju argumentaciju, ali ako imamo iste ciljeve onda nema razloga za osobno sukobljavanje, nego neka se sukobljavaju argumenti", kazao je.

Predsjednik Republike smatra da je dosta uspješno pokušavao otvoriti Hrvatsku prema europskom i drugim tržištima, prema europskim institucijama te da je osobno, kao i njegov Ured, uz Vladu, Sabor i druge institucije, pridonio i stvaranju "novoga imagea Hrvatske".

Predsjednik Mesić ipak misli da je možda trebao ranije doći na sjednicu Vlade.

"Vidio sam da je Vlada bila spremna za zajednički susret i raspravu o najvažnijim temama za hrvatske građane pa sam možda mogao i prije šest mjeseci doći na Vladu", kazao je.

U večerašnjem razgovoru za HTV-a predsjednik Republike Stjepan Mesić osvrnuo se i na brojna druga pitanja o kojima je, kako je rekao, dosta govorio u proteklo vrijeme.

U polusatnom razgovoru, osvrnuo se na socijalnu "sliku" Hrvatske, u kojoj, kako je kazao, liječenje postaje luksuz; zatim na pitanja modela privatizacije, industrijske zone, na slobodu medija, akcijski plan za suzbijanje organiziranoga kriminala, suradnju s Haškim sudom, obranu generala Gotovine, Čermaka, Ademija i Markača, vanjsku politiku s posebnim naglaskom na odnose sa susjedima te na pitanje izbornoga zakona za koji predsjednik smatra da ne personalizira izbore, osim onih predsjedničkih.

Pročitajte više