Mesić: U odnosima sa Slovenijom suradnja važnija od problema

SURADNJA Hrvatske i Slovenije bitno je šira od neriješenih pitanja koji će se svakako riješiti, a tome će pomoći usmjerenost obje države prema Europi te dobra suradnja iz vremena kad smo živjeli u istoj državi, ocijenio je uoči svog službenog posjeta Sloveniji hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u interviewu za list "Delo".


"Naša je suradnja bitno šira od problema koji iz današnje perspektive izgledaju teški, pa ćemo ih zato lakše riješiti", rekao je hrvatski predsjednik.


"Slovenija ulaskom u EU i NATO ostvaruje strateške ciljeve, a Hrvatski je interes jednak. Zato moramo maksimalno surađivati. Granica ne smije biti zatvorena nego što više otvorena. Morali bismo surađivati još više nego sada", istaknuo je Mesić, dodajući da će to biti njegova poruka u razgovorima s vodećim slovenskim dužnosnicima - s predsjednikom Janezom Drnovšekom, bivšim predsjednikom Milanom Kučanom i premijerom Antonom Ropom.

Slovenski primjer uspjeha u euroatlantskim integracijama i za Hrvatsku je, pojasnio je Mesić, dobar znak da se u EU ulazi po regatnom principu - prvi ulazi onaj koji ispuni standarde - a na po načelu konvoja u kojemu bi jedni morali čekati druge.

"Slovenski primjer pokazuje da se racionalnom politikom može ispuniti zadaće prije drugih, makar smo svi na području bivše Jugoslavije imali zajedničke institucije i zakone. To je motivacija da idemo slovenskim putem", ocijenio je Mesić.

Odgovarajući na niz pitanja iz unutarnje hrvatske politike i bilateralnih odnosa sa Slovenijom, Mesić je na pitanje o problemu štediša Ljubljanske banke Zagreb rekao da se među prijateljima, kao što su Slovenija i Hrvatska, mogu iznositi i mišljenja s kojima se druga strana ne slaže, a to je slučaj Ljubljanske banke.

"Mi procjenjujemo da su devizni ulozi stvar odnosa banke sa strankom i da to nema veze sa jugoslavenskom sukcesijom. U Ljubljansku su banku ljudi imali povjerenje, pa su mnogi hrvatski građani u njoj štedili. Obveza prema štedišama ne smije opterećivati naše odnose. Moramo naći rješenje. Dio depozita bi se recimo mogao isplatiti, dok bi drugi dio ostao u bankama, a vlasnici računa dobili bi kamate", rekao je predsjednik Mesić osvrćući se na problem isplate dugova stare Ljubljanske banke koje Slovenija ne priznaje nego ih svrstava u sukcesijske pregovore svih nasljednica bivše Jugoslavije.

(Hina) fl bis



Pročitajte više