MESIĆ U PONEDJELJAK U RADNOM POSJETU PORTUGALU

Sastankom s portugalskim predsjednikom Jorgeom Sampaiom, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić počet će u ponedjeljak radni posjet Portugalu.

Mesić, koji u ponedjeljak treba doputovati u Lisabon na poziv svog portugalskog kolege, istoga će dana razgovarati s predsjednikom vlade Joseom Manuelom Duraom Barrosom, a posjetit će i portugalski parlament i sastati se s predsjednikom Joaom Boscom Motom Amaralom.

Osim o procesu uključenja Hrvatske u Europsku uniju, hrvatsko izaslanstvo na čelu s predsjednikom treba razgovarati i o unapređenju bilateralanih odnosa, poglavito gospodarskih. U sklopu tih napora za ponedjeljak poslije podne predviđen je sastanak s upravom Udruge industrijalaca Portugalske Republike.

Kad je riječ o političkim odnosima, Portugal je u više navrata isticao potporu približavanju Hrvatske EU-u, a Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ratificirao je 2003. godine.

Prije Mesića Portugal je posjetio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, 1998. godine, pri obilježavanju Hrvatskog dana na svjetskoj izložbi Expo '98 u Lisabonu, kada se sastao i s predsjednikom Sampaiom.

Proteklog desetljeća Lisabon su posjećivali predsjednik vlade Zlatko Mateša (1998.) i ministar vanjskih poslova Mate Granić (1997.).

Bivšem premijeru Ivici Račanu Portugal je bio prvo inozemno odredište nakon preuzimanja premijerske dužnosti 2000. godine.

S ministarske konferencije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) 2002. u Portu pamti se zajednička izjava tadašnjeg hrvatskog ministra vanjskih poslova Tonina Picule i jugoslavenskog mu kolege Gorana Svilanovića o uspješnom završetku pregovora o poluotoku Prevlaci, gdje Hrvatska graniči s Crnom Gorom.

Nekoliko dana poslije bio je potpisan Protokol o uvođenju privremenog režima nakon povlačenja promatrača UN-a.

S oko 10 milijuna stanovnika i teritorijem od približno dvije Hrvatske, Portugal je pozitivan primjer kako je integracijom u Europsku uniju (1986.) relativno nerazvijena država jugozapada Europe prerasla u zemlju raznolikih gospodarskih mogućnosti.

U proteklom desetljeću Portugal je privatizirao mnoga državna poduzeća, liberalizirao ključna područja gospodarstva, kvalificirao se za ulazak u Europsku monetarnu uniju i uveo euro kao valutu 2002. s još 11 članica. Gospodarski mu je rast bio iznad Unijina prosjeka u proteklom desetljeću, ali je pao 2001. godine, a današnji mu je BDP 70 posto BDP-a vodećih članica EU-a.

Zapreka većoj produktivnosti slab je obrazovni sustav te sve veća konkurencija jeftinijih proizvođača Središnje Europe i Azije koji čine Portugal manje atraktivnim za izravna strana ulaganja.

Koalicijska vlada (socijaldemokrati, desni centar i desničari Narodne stranke) na vlasti od 2002. godine, pred teškim je izborom u nastojanju da pojača gospodarsku konkurentnost i održi proračunski deficit u granicama od 3 posto prema odredbama EU-a.

(Hina) xrt ydv

Pročitajte više