Mesić u Trogiru o gospodarskom pojasu, koridoru 5C, Gotovini, upitniku EU-a

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je večeras u Trogiru, gdje prisustvuje gala koncertu završnici prvog Međunarodnog natjecanja mladih tenora, kako proglašenje gospodarskog pojasa nije, niti bi smjelo biti političko pitanje.

Oko toga nema potrebe politizirati, kazao je predsjednik, jer to je ekonomsko pitanje koje razgovorom moramo riješiti sa svojim susjedima.

Zabrinutost Slovenaca zbog proglašenja gospodarskog pojasa nije utemeljena, oni moraju shvatiti kako je i za njih bolje da Hrvatska bolje nadzire svoje more, rekao je Mesić. Osim toga, na taj način možemo lakše spriječiti da nam se dogode ekološke katastrofe, primjerice izlijevanje nafte iz tankera, dodao je.

Pitanje izgradnje koridora 5c kroz Bosnu i Hercegovinu ne bi smio biti kamen spoticanja između Hrvatske i BiH, kazao je predsjednik Mesić. To je cestovni pravac značajan za Hrvatsku, BiH i Mađarsku i zato se u to trebaju uključiti sve tri strane, rekao je Mesić.

Kako će se riješiti pitanje financiranja još nije poznato, rekao je predsjednik, a mi nudimo naš model, jer smatramo da je najbolji, no ne želimo ga nametati. Naš model podrazumijeva kredite razvojnih banaka na poček od pet godina s niskim kamatama i to nitko još osim Hrvatske nije dobio. Poručujem zato i hrvatskim građanima da se tih zaduživanja ne smiju plašiti, jer oni nisu za potrošnju nego za razvoj, kazao je hrvatski predsjednik.

Komentirao i slučaj generala Gotovine, kazavši kako je sada na Gotovini da odluči što će napraviti.

"Mi nismo znali što on želi, on nije odgovorio ni na pitanja haških tužitelja. Istina je da je na njih odgovorio u intervjuu Nacionalu, kada smo doznali i da mu bivša vlast nije dopustila da razgovara s haškim istražiteljima. Pristao je dati te odgovore i istražiteljima i sada je na njemu da se javi i dokaže da poštuje vlast i pravosudne organe - hrvatske i međunarodne", poručio je Mesić, napominjući kako je to jedno od otvorenih pitanja u odnosu s Europskom unijom.

Komentirajući postupak odgovaranja na upitnik Europske unije, rekao je da je veoma bitno na njih odgovoriti ne samo zato što su ona prva suradnja s Europskom Unijom, nego i zato što će Hrvatska na taj način najbolje saznati što u svom zakonodavstvu treba harmonizirati sa zakonodavstvom EU-a.

Iako je posao opsežan, neće biti problema ni zastoja, kazao je predsjednik Mesić. U tome neće biti razlike ni nakon izbora, odgovorio je na novinarsko pitanje, jer građani će sigurno izabrati one koji su za približavanje Europskoj uniji, poštivanje zakona, ljudskih prava i sloboda.

Predsjednik Mesić je rekao da će se zauzeti za što bržu izgradnju mosta kopno - otok Čiovo jer, rekao je, izgradnja autocesta bez paralelnog rješavanja takvih i sličnih prometnih problema neće značiti puno. O tome i drugim pitanjima važnim za grad Split i Splitsko-dalmatinsku županiju predsjednik je razgovarao s lokalnim čelnicima, splitsko-dalmatinskim županom Krunom Peronjom i nekolicinom saborskih zastupnika koji su mu se pridružili u boravku u Trogiru.

Pročitajte više