Mesić žali zbog jučerašnjih izgreda

PREDSJEDNIK RH Stjepan Mesić danas je za boravka u Golubiću kod Knina, odgovarajući na novinarske upite o događajima u vezi s vaterpolo utakmicom Hrvatska Srbija i Crna Gora, odgovorio kako mu je žao što je došlo do izgreda, da je to bila utakmica visokog rizika, te da, po njegovu mišljenju, nije bila dobro organizirana.

Žao mi je što je do toga došlo, "eksces uvijek povlači drugi eksces i za njega su potrebne dvije strane, ali i utakmica nije bila dobro organizirana", rekao je Predsjednik.

Predsjednik Mesić danas je obišao teren u Golubiću na kojem će ovoga ljeta početi izgradnja 120 obiteljskih kuća za Hrvate, izbjeglice iz BiH. Vlada u taj projekt ulaže 25 milijuna kuna ukupno, a svaka obitelj dobit će novac i građevni materijal i sama će graditi na parcelama veličine 1000 četvornih metara. Predsjednik Mesić sa suradnicima obišao je vodoopskrbni sustav u Kovačiću, gdje se, uz potporu švicarske vlade, izgrađuje vodoopskrbni sustav.

U vezi sa slučjem Gotovina, predsjednik Mesić je izjavio da će krivnju generala utvrditi sud, te da se on "samo zalaže za njegovo pravo obrane". Gotovina se u svom pravu mora izjednačiti sa svima drugima, a činjenica je da je on zakinut i da je žrtva bivše vlasti u pravu na obranu. Njemu nisu dopustili govoriti, a da je to uradio, možda bi prošao kao general Stipetić, ponovio je Mesić. Sve što poduzimam kao hrvatski predsjednik usmjereno je samo tomu, a ako se i ne izmijeni optužnica, nastat će druge situacije, rekao je Predsjednik ističući kako je siguran da ni u kojem slučaju ne može izgubiti zato što se zalaže za pravo generala Gotovine na obranu, bez obzira na to kako Haag odgovorio.

Na novinarski upit bi li se sada fotografirao ispod slike generala Gotovine, odgovorio je da ne bi "ni u kojem slučaju."

Kako se mogu, kao hrvatski predsjednik, fotografirati ispod slike generala Gotovine za kojim je raspisana tjeralica, kazao je predsjednik Mesić dodavši kako bi volio da Haag protiv Gotovine izmijeni optužnicu, ali da neovisno o tome sa sudom svi moraju surađivati.

U izjavi novinarima nakon posjeta Golubiću, Predsjednik je kazao kako je ugodno iznenađen što se problemi na kninskom području konačno sagledavaju sveobuhvatno i oni u vezi sa stanovanjem, infrastrukturom i razvojem gospodarstva, odnosno zapošljavanjem.

Vidimo da je Knin, koji je nekad bio poznat kao grad ekscesa, sada bez ekscesa i očito je da je na čelu toga grada skupina ljudi koja zna raditi svoj posao. Svim se građanima u Kninu mora omogućiti povratak i pristojni uvjeti života bez ikakvog selektivnog pristupa. Stanarsko pravo ne može se vraćati jer više nema društvenog vlasništva, ali postoje načini da se ljudima pomogne da se vrate npr. u svoje kuće na selu, ako ih imaju, te da im se pomogne u njihovoj obnovi, rekao je predsjednik Mesić.


Pročitajte više