"Mesićeva komisija u slučaju Magaš ponizila Vrhovni sud i DORH"

KOMISIJA za pomilovanja pri Uredu predsjednika Stjepana Mesića, ponizila je Vrhovni sud i Državno odvjetništvo u slučaju pomilovanja Zadranke Ane Magaš koja je, prekoračivši nužnu obranu, usmrtila svoga supruga Lucijana, piše tjednik Nacional.

Komisija je navedene dvije institucije "ponizila" tako što je donijela odluku o pomilovanju Ane Magaš prije nego li se Vrhovni sud očitovao o zahtjevu Državnog odvjetništva (DORH) kojim je zatraženo očitovanje tog Suda o zaštiti zakonitosti u sudskom postupku protiv Ane Magaš u čijem je slučaju "povrijeđen zakon u korist okrivljenice".

Isti izvor piše da je u prosincu 2007, dok se čekala odluka Vrhovnog suda - koji istini za volju, u navedenom slučaju može donijeti samo deklaratornu odluku - Ana Magaš Komisiji za pomilovanja predsjednika Mesića uputila molbu za pomilovanje, koja je pak prije nekoliko dana prihvaćena.

Tako je Ani Magaš zatvorska kazna s pet smanjena na tri pol godine zatvora, što znači da bi na slobodu mogla izaći najkasnije sredinom rujna ove godine.

Struka vs. komisija

Po mišljenju struke, predsjednik Mesić, unatoč tome što ima nedvojbeno diskrecijsko pravo pomilovati koga god hoće, trebao je barem pričekati da Vrhovni sud donese svoju konačnu odluku.

Donijevši odluku o pomilovanju prije odluke Vrhovnog suda, koje još vijeća o tom predmetu, tako je dao naslutiti da ga mišljenje tog suda uopće ne zanima, piše Nacional.

Glasnogovornica DORH-a na naše pitanje o navodima iz članka je kratko kazala kako Državno odvjetništvo nikada ne komentira novinarske članke, dok u Uredu predsjednika Mesića o navedenim tvrdnjama jutros još nisu ništa čuli.

I.K.

Pročitajte više