MIJENJA SE OBLIK MIROVNE MISIJE U BIH

Britanski general David Leakey koji je imenovan prvim zapovjednikom vojnih snaga Europske unije za Bosnu i Hercegovinu (EUFOR) potvrdio je u srijedu da će se sadašnja mirovna misija NATOa u toj zemlji završiti 2. prosinca kada će zadaću očuvanja mira preuzeti EUFOR.

General Leakey koji se u BiH nalazi već nekoliko tjedana obavljajući pripreme za primopredaju ovlasti između SFOR-a i EUFOR-a kazao je novinarima u Sarajevu da će više od 80 posto od sedam i pol tisuća vojnika koji su već sada na terenu samo promijeniti oznake i nastaviti djelovati na temelju istog mandata proisteklog iz Daytonskog sporazuma koji su imali i do sada.

Operacija "Althea" kako je nazvana misija EUFOR-a bit će treća takve vrste koju na sebe preuzima Europska unija i ujedno najveća do sada a Leakey je istaknuo da je njezin temeljni cilj osigurati napredak BiH na putu ka Uniji.

General Leakey je kazao da će vojnici pod njegovim zapovjedništvom nastaviti osiguravati mir i sigurnost u BiH te ujedno pružati potporu vlastima te zemlje u provedbi reformi u sustavu obrane, privođenju optuženih za ratne zločine i borbi protiv organiziranog kriminala.

Bliska suradnja, najavio je, postojat će i između EUFOR-a i posebnog stožera NATO-a koji će početi funkcionirati od dana završetka misije SFOR-a i na čijem će čelu biti američki general Steven Schook.

"I EUFOR i NATO pomagat će rad Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) no primarna odgovornost za privođenje optuženih za ratne zločine je na vlastima BiH", kazao je britanski general.

On je pri tom istaknuo da nema razloga vjerovati da će EUFOR i stožer NATO-a biti konkurencija jedan drugome jer su im zadaće drukčije a istodobno se utvrđuju mehanizmi potrebni za učinkovitu suradnju koja uključuje i razmjenu obavještajnih podataka.

(Hina) xrm ybs

Pročitajte više