SMRT MILANA BANDIĆA

Milan Bandić, kralj laži

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

U GUNGULI koju je izazvala iznenadna smrt Milana Bandića, dugogodišnjeg zagrebačkog gradonačelnika, kao da se zaboravilo na jednu važnu stvar. Da, Bandić je bio nadareni populist i političar koji je šest puta pobijedio na izborima za gradonačelnika glavnog grada Hrvatske.

Bio je sinonim za korupciju, bio je praćen raznolikim aferama i kontroverzama, prostački je vrijeđao žene, prijetio novinarima. Bio je višestruki Uskokov optuženik, glava goleme i razgranate korupcijske hobotnice itd. No, najvažnije od svega, Milan Bandić je bio kralj laži. Dapače, bez tog "talenta" ništa drugo mu ne bi uspjelo. Bandić čak nije ni trebao izravno lagati kada bi ga se pitalo o nekoj od stotina afera, nego bi se on vrtio svoje retoričke egzibicije i ponavljao fraze, izmotavao se i vrtio svoje. No puno je toga o njemu bilo lažno, počevši od mita koji je stvorio o sebi pa nadalje. 

Bandićev se život proteklih desetljeća pretvorio u planinu laži, a sve je kulminiralo baš njegovom smrću, koja je, unatoč forsiranju službene verzije događaja, i dalje zapravo obavijena velom tajnovitosti. 

Bandićeva smrt u misterioznim okolnostima

Objavljeno je da je Bandić da je umro doma, pa da je umro u restoranu, pa na kraju da je umro u kući prijatelja. Kako je inače živio u Bužanovoj ulici, nedaleko Kvatrića, nije bilo jasno zašto je odvezen u bolnicu na drugom kraju grada, da bi se na kraju ispostavilo da je bio na Vrhovcu. Pitanje je i s kime je bio u društvu u trenutku smrti. Zapravo bi vrijeme, razlog i okolnosti smrti jednog gradonačelnika jednog glavnog grada trebali biti neprijeporni, ali u Bandićevom slučaju ni to nije bilo moguće. Čini se da su njegovi pobočnici u prvim satima nakon objave da je Bandić preminuo od infarkta stalno mijenjali verziju događaja, često jedni drugima proturječni, kao da se nije imalo vremena iskoordinirati uvjerljivo laganje.

> Bandić je umro u kući misterioznog prijatelja koji je prijavljen u Dubaiju

> Doktor koji je prvi oživljavao Bandića: Skuhao je fileke, bili smo veseli, a onda...

> Kalinić: Nisam rekao da je Bandiću pozlilo u restoranu, nego vanka

To nije iznenađujuće jer u vezi Bandića je mnogo toga bila laž, a i sam je iz svojih usta bez problema naveliko prosipao laži ako mu je tako odgovaralo.

Brak s Vesnom Bandić također je bio podložan malverzacijama

Kada govorimo o recentnijim događajima, moglo se primijetiti kako se Bandić često druži s članicom Stranke rada i Solidarnosti Natalijom Pricom. S mladom je suradnicom prvo, baš na njezin rođendan, uhvaćen u krznariji gdje su razgledavali bunde. Potom je, prije par tjedana s njom snimljen u zlatarnici. Oba su događaja bila u kasnopopodnevnim ili večernjim satima. Na Indexov upit o posjetu krznariji Bandić je u prosincu samo preko glasnogovornice poručio da nema komentara. Prica je pak tvrdila da ona i Bandić zajedno obilaze obrtnike koji su pogođeni krizom. Istu je priču ponovila i kad smo je pitali o posjetu zlatarnici.

Budući da je Prica zastupnica u Gradskoj skupštini, a ne obnaša nikakvu funkciju u Gradskoj skupštini, njena bliska suradnja s Bandićem je ostala nerazjašnjena. Prica je, uzgred, nakon Bandićeve smrti uklonila profil na Facebooku.

> FOTO Bandić s mladom kolegicom bez maske razgledavao bunde: "Nemam komentara"

> FOTO Ovo je Bandić s mladom kolegicom, sad su u zlatarni. Pitali smo je što su radili

> Nacional: Izjave Bandićevih prijatelja bude sumnju da je zadnje sate proveo s Pricom

I brak s Vesnom Bandić je bio podložan lažima i malverzacijama s ciljem stjecanja materijalnih dobara. Tako su se Milan i Vesna Bandić 1996. godine razveli da bi mogli otkupiti stan, a kada je završila ta komplicirana operacija i kada su se stambeno namirili, onda su se opet vjenčali.

Bandić o cijeloj toj operaciji nije volio govoriti, pravio se blesav, lagao kad je trebalo.

> Zbog supruge Vesne Bandić je ostao u Zagrebu, a vjenčali su se dva puta

Najviše je lagao biračima

Ipak, najveće Bandićeve laži bile su rezervirane za birače. Njima je obećavao sve i svašta. Da je Bandić ispunjavao svoja politička obećanja, Zagreb bi odavno imao, primjerice, još jedan nogometni stadion, mnogo više škola i vrtića, par mostova više, kongresni centar, novu gradsku knjižnicu, tunel kroz Sljeme i svašta nešto. Bandić je lagao da će sve to napraviti, znajući unaprijed da neće.

Bandićeve laži prije nekoliko godina, između ostalog, izašle su na vidjelo i u emisiji u Nedjeljom u 2 Aleksandra Stankovića. 

> Bandić priznao čemu služe njegova obećanja pa zaprijetio Hasanbegoviću

Kod Stankovića je priznao da laže onoliko koliko je potrebno da bude izabran

2017. godine Stanković je Bandića suočio sa sedam obećanja koja je dao za vrijeme kampanje za prošli mandat za gradonačelnika.

Pustio je snimku prethodnog Bandićevog gostovanja u Nedjeljom u 2, u kojem sada pokojni gradonačelnik obećava kako će do 2017. riješiti problem gužvi u Zagrebu, izgraditi zgradu opere, novu gradsku knjižnicu, denivelirati rotor u Remetincu, izgraditi 20 osnovnih škola i 20 staračkih domova, kongresni centar te bazen u Dubravi i bazen u Španskom.

Što je od toga napravljeno, vrlo dobro znamo. Ništa.

Tada je Bandiću pobjegla i jedna istina iz usta. Na Stankovićevo pitanje "Hoćete li ubuduće davati olaka obećanja?" Bandić je odgovorio: "Onoliko koliko mi bude trebalo da dobijem mandat."

Je li Bandićevo laganje od oportunističkog postalo patološko?

Doista je tako i bilo tijekom cijele Bandićeve političke karijere - lagao je onoliko koliko je potrebno da dobije mandat odnosno vlast, a često bi lagao i više od toga. Moguće je da se nakon desetljeća života u laži jednostavno više nije mogao kontrolirati i da je njegovo laganje iz besramno oportunističkog, ali ipak racionalno utemeljenog, postalo patološko.

Bandić je lagao i o svojem stanu u Bužanovoj ulici i o luksuznom namještaju u njemu, kojem je, kako je upozorio filmaš i aktivist Dario Juričan, odrezao etikete. Lagao je i o svojoj imovini, pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se razvijati ostavinska rasprava.

Bandić je lagao i sebi

Na kraju krajeva, Bandić je vjerojatno lagao i sam sebi, ništa manje nego svima drugima.

Činilo se da doista vjeruje u svoje priče o sebi kao dobročinitelju koji danonoćno radi za Zagreb i njegove građane, što je bila najveća njegova laž od svih. On je uvijek prvenstveno radio za sebe i svoje, a na račun drugih, ali to sigurno nikad ne bi priznao jer možda ni sam toga više nije bio svjestan.

Bandić se rado predstavljao kao katolički vjernik, sigurno je znao kako glasi osma zapovijed ("Ne reci lažna svjedočanstva."). To ga nije zaustavljalo u tome da nadugo i naširoko laže o svemu i svačemu, kao uostalom ni milijune drugih katolika. Po tome je zapravo bio iskreni katolik, što je ipak određeno postignuće za kralja laži.

Pročitajte više