Milan Puljiz traži od direktora izdavačke kuće "Profil" da mu vrati rukopis knjige "Građanin predsjednik"

AUTOR rukopisa "Građanin predsjednik" novinar i publicist Milan Puljiz zabranio je direktoru zagrebačke nakladničke kuće "Profil" Danielu Žderiću i dizajneru Borisu Ljubičiću svaki doticaj s rukopisom svoje knjige "Građanin predsjednik" te traži da mu odmah vrate sve primjerke rukopisa i CD roma, fotografije iz zbirke Mesić i sve ostale fotografije koje će preći u vlasništvo Ureda predsjednika, a sve što su do sada obavili da će platiti u skladu s ugovorm.

"Morao sam to učiniti da bih zaštitio svoje autorsko i građansko dostojanstvo", ističe Puljiz u priopćenju za javnost danas dostavljenu Hini, dodavši kako se iskreno nada da će time zaštititi i dostojanstvo Predsjednika Republike Hrvatske, što je njegova autorska i građanska dužnost.

Po Puljizevim riječima više od dvije godine priprema knjigu pod naslovom "Građanin predsjednik", a posljednje rečenice teksta od oko 300 kartica, kako kaže, napisao je 21. ožujka.L

"Knjigu sam zamislio i napisao sam, što znači da je knjiga moj projekt, moje intelektualno vlasništvo. To sam u više navrata javno rekao, a novine prenijele korektno", ističe Puljiz, podsjetivši da je za dizajnera knjige izabrao akademskog slikara Borisa Ljubičića, kojemu je unaprijed isplaćen neuobičajeno visok honorar.

S nakladnim poduzećem "Profil", vlasnikom i direktorom Danielom Žderićem, kako ističe, sklopio je ugovor o tiskanju knjige, po kojemu je morao predati nakladniku CD-rom s definitivno dizajniranom i uređenom knjigom - do konca svibnja.

"Tu ugovornu obvezu nisam morao ispuniti, jer su se dizajner i nakladnik odmetnuli, dogovorili sve udvoje, bez mene, kao da je knjiga njihova. Čim sam prozreo igru, 28. svibnja otkazao sam ugovor s nakladnikom", ističe Puljiz.

Tvrdi kako je "osjetio da nešto škripi" prije tridesetak dana, kad je knjiga već mogla biti u prodaji.

"Predložili su mi bili da se naslov Građanin predsjednik promijeni u Message - Mesić - Poruka. To sam odbacio. Zatim su mi predložili da se umjesto mojega uvodnog teksta umetne tekst koji je po njihovoj narudžbi, bez mojega znanja i odobrenja, napisao književnik Miljenko Jergović. I to sam odbacio. Nakon toga Daniel Žderić me molio da mu dam primjerak rukopisa da ga pročitaju iz radoznalosti, što sam učinio u najboljoj vjeri, premda po ugovoru na to nisam bio obvezan. Kad sam ponovno došao u posjed toga rukopisa, vidio sam njihove šare kojima su neovlašteno kratili i prekrajali moj tekst. Primjerice, jedan od najljepših opisa ratovanja Ivana Mesića u blatnjavoj Galiciji, po stručnom mišljenju, jednostavno su precrtali, precrtali su opis hrvatskih zastava, hrvatskih grbova, čak su precrtali i hrvatsku himnu", navodi Puljiz.

Kako napominje, kad se tomu usprotivio, bio je izvrgnut nečuvenim pritiscima, prijetnjama i uvrjedama.

"Daniel Žderić bio je posve jasan: Ja i Ljubičić izdat ćemo vašu knjigu i bez vas i bez ugovora!", kaže Puljiz, koji to smatra uistinu senzacionalnim, nezapamćenim na području intelektualnoga kriminala, uopće na području pljačke i kriminala. "U pol bijela dana, usred belega Zagreba, u srcu Hrvatske koja hrli u okrilje europske civilizacije, bez trunke straha i stida, najavljuju i prijete - ukrast ćemo, otet ćemo, opljačkat ćemo!", navodi u priopćenju Puljiz.

(Hina) pp/xmc ymc

Pročitajte više