Milanka Opačić ušla u Bandićevu stranku

Foto: FAH

BIVŠA ministrica u Milanovićevoj vladi Milanka Opačić u ponedjeljak je prestala biti nezavisna saborska zastupnica te je nastavila obnašati zastupničku dužnost kao članica stranke Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti.

Opačić je svoj saborski mandat dobila na listi SDP-a pa je u rujnu prošle godine prestala biti članica stranke i svoje djelovanje nastavila kao nezavisna zastupnica, ali u Klubu zastupnika Stranke rada i solidarnosti i nezavisnih zastupnika. 

Tko je Milanka Opačić?

Milanka Opačić desetljećima je bila jedno od prepoznatljivih političkih lica SDP-a, iako se teško može reći zašto. Opačić se, naime, nikad nije mogla pohvaliti nekim konkretnim rezultatima u korist građana.

U SDP se učlanila 1990., a za članicu direkcije SDP-a izabrana je 1992. U nekoliko navrata bila je članica Glavnog odbora SDP-a i njegova potpredsjednica u dva mandata. Potpredsjednica stranke postala je 2004. i ponovno 2008., kada je na tu dužnost bila izabrana na 11. konvenciji SDP-a.

Diplomirala je politologiju, a u stranačkoj hijerarhiji se polako uspinjala dok je strankom upravljao Ivica Račan. Za njen pravi politički procvat zaslužan je, ili možda bolje reći - odgovoran, Zoran Milanović koji ju je gurnuo u prvi plan stranačke i nacionalne politike. U njegovoj je vladi Milanka Opačić postala ni više ni manje nego potpredsjednica vlade i uz to ministrica socijalne politike i mladih. 

Propuštena ratifikacija Istanbulske, outsorcing čistačica i ponoćne kupnje u luksuznoj trgovini s Čermakom

Dok je bila ministrica, donijela je novi obiteljski zakon koji je srušio Ustavni sud i propustila je ratificirati Istanbulsku konvenciju o borbi protiv nasilja nad ženama. Gurala je outsourcing čistačica dok nije otkriveno da joj savjetnik ima tvrtku za čišćenje.

Donijela je zakon zbog kojeg je 40.000 ljudi ostalo bez socijalne pomoći pa ga je morala promijeniti. Zabilježen je njezin ispad prema Romima i LGBT zajednici.

Mediji su je, također dok je bila ministrica, uhvatili i fotografirali u ponoćnoj kupnji u luksuznoj trgovini u Dubrovniku u društvu generala Ivana Čermaka i Lynn Montgomery, supruge bivšeg američkog veleposlanika u Hrvatskoj i Srbiji.

Kad je Milanović izgubio vlast, Opačić je došla na ne puno manje privlačnu poziciju potpredsjednice u saboru u koji je bila birana više puta.

Za zastupnicu je prvi put izabrana 1992., pa onda u svaki saziv od 2000. godine do danas. Zanimljivo je da je 1992. godine u sabor izabrana kao pripadnica srpske nacionalne manjine, no kasnije je gostujući u emisiji Nedjeljom u 2 izjavila da se nacionalno ne identificira.

Kao zastupnica nije ostala u osobitom sjećanju, osim po tome da je bila u stanju relativno pristojno govoriti, a ni kao potpredsjednica vlade i ministrica socijalne politike i mladih nije se proslavila.

Dok je bila u SDP-u, naricala je zbog HDZ-ove većine i navijala da njihova vlada opstane

Današnja presica inače nije prvi put da Milanka Opačić nadahnuto spominje ideje i projekte. Isto je spominjala u svibnju 2017. kada je prijetio raspad vlade nakon sukoba HDZ-a i Mosta zbog Agrokora. 

Vjerojatno u želji da sačuva privilegije, jer doista je teško dokučiti drugi motiv, tada je govorila kako se nada da vlada neće pasti. Kao da je zaboravila da dolazi iz SDP-a, a ne HDZ-a, naricala je zbog saborske većine i nadala se da će vlada "nastaviti svoj posao". 

Novinarima u saboru žalila se na Božu Petrova, koji joj je oduzeo mogućnost da se "i dalje bavi svojim projektima".

Vlada se, na sreću Milanke Opačić, nije raspala, a ona je, neomiljena kod Davora Bernardića, ali i kod njegovih protivnika koji ga neuspješno mjesecima pokušavaju smijeniti, sredinom rujna izašla iz stranke. 

"Doista ne znam kojim ću putem, sad mi treba malo vremena, sve ovo nije bilo lako. Nije bilo lako donijeti odluku da nakon 28 godina napustim vlastiti projekt", rekla je nakon izlaska iz SDP-a.

Što je Opačić napravila u 28 godina svoje bezvezne karijere?

Nije teško zaključiti zašto je Opačić SDP nazvala "vlastitim projektom". Od tog je "projekta", naime, lagodno živjela 28 godina. 

No iako je kao zastupnica, ministrica i potpredsjednica vlade većinu od tih 28 godina imala vrlo visoka primanja, SDP-u je ostala dužna članarinu. Nakon što je napustila SDP, otkrilo se da je stranci dužna 18 tisuća kuna članarine. 

"Odradila sam svoje za SDP i ne namjeravam to platiti", izjavila je Opačić. Je li i što odradila za SDP, najbolje će ocijeniti članovi te stranke, no mnogo je važnije to što nije jasno što je to Milanka Opačić, oličenje političara kakvi vladaju Hrvatskom i koji su sami sebi svrha, u 28 godina svoje bezvezne političke karijere napravila za građane.

Pročitajte više