MILANO: KONFERENCIJA O KLIMI ZAVRŠILA BEZ RUSKE RATIFIKACIJE KYOTA

Deveta konferencija o klimi završila je u petak navečer u Milanu bez potpisa Rusije pod protokol iz Kyota, ali ipak uz opću ocjenu da su učinjeni koraci naprijed u zaštiti okoliša.

Talijanski ministar za okoliš Altero Matteoli na konferenciji za novinare kazao je kako je od posebne važnosti odluka donesena na konferenciji o osnivanju fonda sa sjedištem u Marrakeshu za financiranje nekih područja razvoja. Fond će u startu imati na raspolaganju najmanje 410 milijuna dolara, od kojih će 396 milijuna donirati Europa.

Na konferenciji koju su organizirali Ujedinjeni narodi sudjelovalo je 188 zemalja i potvrđena je valjanost protokola iz Kyota iz 1997. za uvođenje mjera kako bi se smanjilo ispuštanje tzv. stakleničkih plinova.

Sastanak je obilježilo ruska odgoda ratifikacije sporazuma iz Kyota, koji su SAD i Australija već odbili, dok ga je u cijelosti prihvatila Europska unija obvezavši se na smanjenje emisije štetnih plinova do 2005. Bez obzira na različita držanja i interese pojedinih zemalja. U Milanu su potpisani i brojni sporazumi o zaštiti okoliša. Tako su sporazum potpisale Italija i Kina o izgradnji ekokompatibilnog paviljona u Pekingu u kojem će biti izložena talijanska ekološka dostignuća i inovacije u građevinarstvu i građevinskim materijalima, poglavito usmjerena na štednju energije. Potpisan je i sporazum između Italije i SAD o razvoju hidrogenske energije. Matteoli je ipak izrazio zadovoljstvo postignutim u Milanu, gdje je izneseno i da je samo u ovoj godini od klimatskih promjena u Europi, zbog vala vrućina, umrlo 20 tisuća osoba.



Pročitajte više