Milanović o tipu koji ilegalno gradi na državnoj zemlji: Ponosan sam da me financira

Foto: Andrea Topić

ZORAN MILANOVIĆ danas je boravio u Sinju, gdje smo mu postavili pitanja vezana za bespravnu gradnju koju sustavno već godinama financijer njegove kampanje i poslovni partner Stipe Latković obavlja na državnoj zemlji. 

Od uvale Vruja između Brela i Omiša napravio je jedan od najvećih simbola devastacije hrvatske obale i nerada državnih institucija, a baš prekjučer počeo je nalijevati beton preko bespravne ceste (za koju je ranije izdan nalog za rušenje!) duge oko dva kilometra, a koju je probio od magistrale do svojih luksuznih apartmana, gdje noćenja koštaju i po 1200 eura. 

>Milanovićev financijer i suradnik bespravno gradi cestu na državnoj zemlji

Do sad je doneseno na desetak rješenja o uklanjanju bespravno sagrađenih objekata na Vruji. Stvar ide tako da se imućni poduzetnik blizak i Stipi Mesiću i Ivi Josipoviću žali, pa se postupak vrati na početak i tako u nedogled. 

Čak mu je i HDZ-ovska Splitsko-dalmatinska županija oduzela koncesiju na pomorskom dobru. Tad se dogodio pravi presedan, jer ta je odluka donesena jednoglasno. A bilo je to inspirirano prošlogodišnjim prosvjedom, na kojem su mještani iskazali nezadovoljstvo time što im je Latković zabranio pristup na plažu gdje su se i njihovi preci kupali. Doslovce je ogradio i zaključao, tako da joj mještani sada mogu pristupiti jedino brodicom i privezati se na neki od Latkovićevih ilegalnih (ili u međuvremenu legaliziranih) betonskih mulova.

Milanovićevo opravdanje: Stipe je star čovjek...

Pisali smo jučer o sponama između Milanovića i Latkovića, o tome kako je predsjednikov sin nedavno radio na Latkovićevom TV Jadranu, kako je taj poduzetnik bio i financijer Milanovićeve kampanje, da su njihove firme surađivale te je otvoreno pričao da Milanović dođe kod njega prespavati. 

Poslali smo bili pitanja predsjednikovu glasnogovorništvu vezano za tu najnoviju betonizaciju, htjeli smo znati osuđuje li predsjednik bespravnu gradnju svog kolege i sponzora, no nismo dobili odgovor.

Zato smo ga na presici u Sinju pitali osnovno što nas je zanimalo. 

 

Index: Prekjučer je počela betonizacija ilegalne ceste do uvale Vruja između Brela i Piska, tu devastaciju obavlja financijer vaše kampanje i bivši poslovni suradnik Stipe Latković. Državne institucije mu već godinama ne mogu ništa. Možete li vi tu nešto napraviti i osuđujete li vi tu betonizaciju? 

Milanović: Ne znam o čemu se radi. Stipe ima preko 80 godina, stalno je u nekakvom sukobu s Hrvatskim šumama, sa Županijom i službama, dakle sukobu iz njegove perspektive...

Index: ... Zato što gradi bespravno na državnoj zemlji. 

Milanović: To ne znam, ako gradi, bit će kažnjen.

Index: To znaju institucije koje podnose prijave. 

Milanović: Institucije podnose prijave, a sudovi odlučuju. Tu imamo sljedeći problem. Dakle, 10 godina to slušamo, zašto Latković još nije kažnjen, zašto mu to nije zabranjeno, srušeno? On ima puno godina... 

"Ponosan sam da mi je netko takav financirao kampanju"

Index: Osuđujete li vi tu betonizaciju, njegovu ilegalnu gradnju? 

Milanović: Osuđujem svaku ilegalnu gradnju. Ima li njegove, to treba utvrditi u zakonitom postupku. Dajte ga više onda osudite, optužite, da više ne moram odgovarati na pitanja što radi čovjek koji mi po godinama može biti otac.

Dakle, ne znam što se događa. Mi smo surađivali na sasvim petnaestoj temi, a to je njegova industrijska proizvodnja, za koju vjerujem da neće biti prijavljen. Zapošljava dosta ljudi, proizvodi kvalitetnu robu, koju meni nije bilo teško zagovarati tamo gdje sam radio.

Index: Financirao vam je kampanju. 

Milanović: Je, dao mi je 30.000 kuna.

Index: 60.000 kuna. S dvije firme po 30.000.

Milanović: To je to, odlično. Financirao mi je kampanju i drago mi je da je. Jer to je novac koji nije zarađen na betoniranju obale, nego na tvornicama obuće, dakle ne trgovačkim centrima, u tvornicama obuće u Šestanovcu i Vrgorcu. Opet bih to radio i opet bih da mi takav netko pomogne u kampanji, i to transparentno preko računa. Na to sam ponosan, a rijetko koristim riječ "ponosan".

Nije istina da je tvornica obuće "čista"

Vezano za predsjednikovu tvrdnju kako je novac u njegovoj kampanji došao iz tvornice obuće u Šestanovcu i Vrgorcu, a ne od betonizacije obale, valja spomenuti da su mediji u više navrata izvještavali o sumnjivoj privatizaciji općinskog doma u Šestanovcu, gdje je Latković napravio tu tvornicu obuće. 

Nakon 18 godina sudovanja između Općine i Latkovićeve firme Splićanka Obuća 2010. godine je nepravomoćnom presudom spor okončan u korist Općine, čime je zgrada vraćena narodu. 

Milanovićevu kampanju donirala je ta tvrtka, ali i druga Latkovićeva firma - Point. Riječ je o građevinskoj tvrtki koja je do nedavnih lokalnih izbora stalno dobivala poslove s Gradom Splitom od HDZ-ove vlasti, od popravaka nogostupa pa na dalje. 

Predsjednik kaže da nije upućen u problematiku: evo osnovno što bi trebao znati

Građevinska inspekcija nebrojno puta intervenirala je na Vruji i imala pune ruke posla. Evo što je sve, kroz godine, ondje radila:

  • 27.1.2014. godine podnesen je optužni prijedlog zbog gradnje lukobrana, dva podvodna pregradna zida i bazena uz obalu. Državni inspektorat oko ovoga još nije zaprimio ni povratnu informaciju
  • 27.5.2002. godine donijeli su rješenje o uklanjanju puta koji je Latković probio od magistrale do dna uvale Vruja, a uoči tog probijanja na Vruji je izbio prvi požar u desetak godina, kako su vatrogasci svjedočili
  • 4.4.2011. godine doneseno je rješenje o uklanjanju nelegalnih objekata. Latković se žalio, pa je 1. rujna 2014. vraćeno na ponovni postupak
  • 4.4.2011. doneseno je drugo Rješenje o uklanjanju nelegalnih objekata. Latković se žalio, pa je i to vraćeno na ponovni postupak
  • 17.3.2013. doneseno je novo Rješenje o uklanjanju, na koje je ponovno uložena žalba i pokrenut upravni spor. Rješenje je poništeno 8. rujna, vraćeno na ponovno postupanje
  • 09.9.2014. doneseno Rješenje o uklanjanju. Pokrenut je upravni spor
  • 27.6.2017. doneseno Rješenje o uklanjanju. Pokrenut je upravni spor
  • 13.5.2019. doneseno Rješenje o uklanjanju. Investitor je pokrenuo upravni spor i 17.1.2020. je dostavljena presuda kojom se tužba odbija kao neosnovana.

Kako bi Milanoviću bilo lakše shvatiti, ponavljamo i Indexovu reportažu s Vruje

Budući da je predsjednik rekao da nije upućen u cijelu problematiku oko Latkovića, donosimo reportažu iz 2019. godine, gdje je naš novinar Vladimir Matijanić temeljito obišao simbol devastacije Jadrana. 

> Objavljujemo snimku devastacije predivne uvale kod Omiša

ZA VRUJU, uvalu između Omiša i Brela, kažu da je bila divna, bajkovita i sve ono što se već kaže za skrovite jadranske oaze. Do nje se, govori predaja, od Magistrale spuštao strmi puteljak kroz šumu, iako joj se najčešće i najlakše dolazilo s morske strane. Do devedesetih o Vruji se brinula Dalma, nekadašnji trgovački gigant iz Splita, a potom je, u privatizaciji, dospjela u ruke Stipe Latkovića, kojeg ćemo opisati kao splitskog poduzetnika. Spominjan je i kao kum Stipe Mesića, prijatelj Ive Josipovića, pa i vlasnik koječega, od lokalne televizije do tvrtke Point, jednog od glavnih partnera splitskih gradskih vlasti u komunalnom održavanju grada, ali to za našu priču nije pretjerano važno.

Požar oko protupožarnoga puta

Za priču o devastaciji Vruje bitno je da je Latković u neka doba počeo graditi. Prvo objekte uz more. Niknuo je dolje cijeli Vruja Resort, iznajmljivalo ga se bogatijim gostima, a potom i takozvani protupožarni put. Bio je to jedinstven graditeljski podvig. Tek nakon što je počelo probijanje protupožarnoga puta, šumu je poharao golemi požar. Danas do Vruje vijuga široki put kroz nagorjele ostatke stabala. Hladu ni traga. Tek kip Gospe. A dolje? Latkovićev je resort nekidan kad smo ga posjetili, bio sasvim pust. I zaključan, do plaže ćete doći ako imate volju preskakati ogradu.

I ova je uvala pod ključem, poput one u Marušićima.

O uzurpaciji Vruje pisani su tekstovi i snimani televizijski prilozi. Sve uzalud, Latkovićeve su građevine postojanije od klisurina. Evo što nam je o Vruji nedavno napisala građevinska inspekcija.

"Na vaš upit koji ste nam uputili vezano za tekst o devastaciji uvale Vruja između Omiša i Brela, obavještavamo vas kako slijedi: Građevinska inspekcija je u više navrata postupala za više izgrađenih građevina, i to: u inspekcijskom postupku izgradnja lukobrana je doneseno rješenje o uklanjanju, drugostupanjsko rješenje je poništeno rješenjem Upravnog suda te je u tijeku ponovni postupak. U inspekcijskom postupku izgradnje suterenske građevine, vodospreme i armirano-betonskog zida dana 27.6.2017. godine doneseno je rješenje o uklanjanju. U inspekcijskom postupku izgradnje ceste - šumski protupožarni put i armirano-betonskih potpornih zidova u tijeku je donošenje rješenja. Investitor nije uklonio bespravne građevine, a prisilno uklanjanje će biti planirano i organizirano sukladno zakonskim procedurama unutar institucije Državnog inspektorata."

Kada, ne zna se.

Naknadno smo pitali smije li uvala biti zaključana, odgovor još čekamo.

Oglasile su se i Hrvatske vode.

"Zbog građenja šumskoga protupožarnog puta Hrvatske vode - Vodnogospodarska ispostava za mali sliv Cetina protiv investitora radova uputila je prijavu vodopravnoj inspekciji. Građenjem puta na nekoliko su lokacija uzurpirane čestice javnog vodnog dobra te presječeno korito bujice Vrulja 2, čime je onemogućeno nesmetano kontinuirano tečenje bujičnih voda", navode iz Hrvatskih voda.

Hrvatske šume pitali smo o uništenju šume iznad uvale, a dobili smo ovo:

"Hrvatske šume i tvrtka Point trenutačno vode sudski spor, zbog čega ne možemo komentirati traženo."

Odgovor nam nije stigao čak ni nakon što smo pojasnili da nam ne treba komentar, nego odgovor.

"Debili, debili" umjesto "more, more"

Nazvali smo i Latkovića. Kaže da je bolestan, obećao je javiti se sljedećeg tjedna.

Na internetskoj stranici Brela za Vruju stoji da je mjesto gdje se litice obrušavaju u more do dubine od preko 100 metara. "Uvala Vruja je divovski izvorišni sustav u kojem se ističe duboka podmorska vrtača s oko 60 metara promjera, iz koje izvire golema količina vode", pišu tamo pa dodaju i predaju da su baš na prijevoju Dupci, iznad Vruje, Hrvati uskliknuli "more, more" kad su dolazili na Jadran.

Sadašnji namjernici, dok bacaju pogled s Dubaca na Vruju, mogu uskliknuti samo "debili, debili".

 



 

Pročitajte više