ANALIZA VLADIMIRA MATIJANIĆA

Milanović uvjerljiviji, Kolinda agresivnija nego dosad s urnebesnim lapsusima

Foto: Hina

ZORAN MILANOVIĆ uvjerljiviji, Grabar-Kitarović agresivnija nego dosad s nekim urnebesnim lapsusima – to je sukus zadnjeg sučeljavanja predsjedničkih kandidata uoči nedjeljnih izbora, održanog na Novoj TV. Iskrilo je od prve sekunde kada se počelo s pričom o Tomislavu Madžaru, predsjedničinu savjetniku koji je sinoć, nakon sučeljavanja na Hrvatskoj televiziji, verbalno napao Milanovića, a završilo se u tek malo pomirljivijem tonu kada su ih voditelji showa Sabina Tandara Knezović i Mislav Bago mitraljirali setom pitanja iz školskih spomenara - o omiljenom filmu, pjesmi, idealnom popodnevu i tome sličnom.

U završnim riječima oboje su se učinili ne baš pretjerano nadahnutima, on je opet spominjao karakter, ali i podsjetio da Hrvatsku guši korupcija, dok je ona govorila o okupljanju svih ljudi, nasuprot politici "mi ili oni".

Znatno glasnija

Grabar-Kitarović bila je znatno glasnija nego u dosadašnjim debatama, naročito u prvom dijelu, otvoreno je Milanovića optuživala za nerad i nesposobnost, političku i ljudsku nekorektnost, nazvala ga je makjavelistom koji svu korupciju što ga je okruživala pokušava prebaciti na druge. Ipak, nije uspjela biti do kraja uvjerljiva, glas joj je povremeno drhtao i izgovarala je rečenice bez smisla.

Izvan objašnjivog konteksta kazala je da je Istra dobila županiju kad se Hrvatska osamostalila, a kad se pričalo o MIG-ovima, ničim je izazvana rekla da su na njima natpisi na ćirilici. Uz to, nije bila sigurna kako se zvala tvrtka u čiji je nadzorni odbor instalirana sredinom devedesetih. Činilo se kao da nije sigurna o čemu govori. Milanović se ispočetka činio slabije koncentriran nego u dosadašnjim debatama, u jednoj je replici pobrkao Ustavni i Vrhovni sud, ali nisu mu se događali veći propusti.

Poentirao na Selaku i Bandiću

Efektno je poentirao na predsjedničinu tvrdnju da je pilot Ivan Selak rekao kako su hrvatski MIG-ovi imali kvalitetan remont jer ga je on nadgledao, dok se istodobno Kolinda odbila izjasniti o korupciji u režiji Milana Bandića. Milanović je ukazao da Grabar-Kitarović optužuje časnog pilota za koruptivno ponašanje, a ne želi govoriti o korupciji četiri puta optuženog zagrebačkog gradonačelnika. Jasno je naznačio i da je ona smijenila Dragana Lozančića s mjesta ravnatelja SOA-e zbog toga što je doznao nešto što nije trebao znati, a ne zato što se miješao u političke procese, kako je ona govorila.

Mimo ovoga, veći dio rasprave vrtio se oko sličnih tema kao i dosadašnja sučeljavanja. Milanović joj je predbacivao veze s HDZ-ovskim polusvijetom, ukazao da je bez ikakvih referenci sredinom devedesetih postala članica nadzornog odbora tvrtke povezane s poslovnim carstvom Leona Sulića, osuđenog tajkuna kojeg je pomilovala. Ona je dokazivala protukandidatovu potpunu ekonomsku nekompetentnost, mahala grafom o katastrofalnim ekonomskim učincima vlade koju je vodio, zamjerala mu što je u svojoj tvrtki prijavljen na minimalac, što je demantirao – plaća mu je, kako je kazao, pet tisuća kuna - ali i ustvrdio da njezin savjetnik Madžar u svojoj tvrtki sebi i radnicima isplaćuje minimalne plaće.

Tračevi, Čačić, Saucha...

Predsjednica se pozivala i na neimenovane osobe iz međunarodnih političkih i diplomatskih krugova koji su navodno loše govorili o Milanoviću, on joj je predbacio sklonost tračevima i neistinama. Bile su tu i točke već uobičajene u dosadašnjim sučeljavanjima – Grabar-Kitarović je spominjala Čačića, Lovrić Merzel i Sauchu nekad bliske Milanovićeve suradnike sukobljene sa zakonom, a on joj je odgovarao podsjećanjem na podatak da ju je Sanader poslao za veleposlanicu u SAD.

Nije izostalo ni klasičnog prepucavanja oko toga tko je više učinio za ovršene i blokirane, pod čijom je vlašću bilo više nezaposlenih i tko je odgovorniji za sve masovnije iseljavanje hrvatskih građana, a njezinu tvrdnju da je u Erste banci dobio kredit po povlaštenim uvjetima ocijenio je kao opasnu laž. Optuživali su se i za podjele, ona ga je optužila i za one klasne (!?), a on je zapazio kako su podjele započele u Vukovaru 2013. godine, u HDZ-ovoj režiji, demantirao je ljetovanje u vili Emila Tedeschija, mnoge njezine optužbe nazvao lažima.

Konačno, ekipa Nove TV malo je pretjerivala s upadanjima u riječ. Bilo bi mudrije da su izbacili poneko bezvezno pitanje, a ne požurivali Milanovića i Grabar-Kitarović.

Pročitajte više