Milanoviću, pazi da ti ne kažu: "Puk´o si k´o Jadranka Kosor"

UMJESTO da svom naljedniku Zoranu Milanoviću uputi telegram čestitke na upravo dobivenom mandatu, Jadranka Kosor smislila je drugi način kako da mu uljepša ovaj veliki dan.

Izravno se uključila u emisiju Hrvatskog radija "U mreži Prvog".

Živjeli smo u uvjerenju da predsjednica Vlade u ovim kriznim vremenima ima pametnija posla, ali eto, otkrili smo da zapravo nema. Država se raspada, ali premijerka svejedno ima vremena nazvati radio, predstaviti se, čekati na liniji i izravno se uključiti u emisiju kako bi pred svim slušateljima demonstrirala ono zbog čega ljudi jedva čekaju da ode.

Milanović kao kolos

I pomogla Zoranu Milanoviću da nam odmah bude draži. Nakon tog jutarnjeg, bizarnog, ali za Kosor uobičajeno promašenog nastupa, novi mandatar Vlade na Pantovčaku je izgledao kao politički kolos.

U najmanju ruku, nije se izblamirao. A taj dojam može zahvaliti svojoj prethodnici koja je do te mjere spustila kriterije da već i oni koji govore s razumijevanjem poprimaju dimenzije Roosevelta i Kennedyja.

Što je Jadranku Kosor spopalo da rano ujutro zove Hrvatski radio i dijeli lekcije voditelju, braneći pritom sebe više nego svoju stranku od medijskih optužbi za korištenje crnih fondova, nećemo otkriti. Ali neće biti previše teško pogoditi.

Jaca glavna urednica

Ona se, naime, već dulje vrijeme nalazi u akciji spašavanja svoje političke karijere, pa makar to značilo da u srijedu ujutro ostavi sve državničke dužnosti (Gdje su odjednom nestali oni silni kameni temeljci?) i drhtavim glasom javi se izravno u program Hrvatskog radija kako bi poručila da nije uzimala nikakav novac iz crnog fonda. I zašpotala kolegu da to što on radi, nije pravo novinarstvo. Tko zna, možda je time istaknula kandidaturu za glavnu urednicu Hrvatskog radija...

Ukratko, nitko nema tu vještinu blamiranja kao Jadranka Kosor.

Ali zato je Zoran Milanović dobio priliku da izgleda kao političar. Čak i kao premijer. Uglavnom, kao netko tko zna o čemu govori. Ponekad čak i previše, ali toga se Milanović nikad neće riješiti. Te potrebe da ispadne pametan, a ne u pravu.

I tako, dok je Kosor svoju dionicu završila blamažom, Milanović je svoju otpočeo još jednom obranom Radimira Čačića, ovoga puta od priče s kreditom Croatia osiguranja (koji je još uvijek pod kontrolom HDZ-a), kao i izbjegavanjem izravnog odgovora na pitanje hoće li primiti Milorada Pupovca u Vladu.

Drži prijatelje blizu, a Pupovca još bliže

Što zapravo, bez obzira na sve animozitete, uopće ne bi bio loš potez. Na taj način začepio bi usta osobi koja je s manjinskih i ljevičarskih pozicija pune četiri godine "bušila" premijera Ivicu Račana, a potom osam dugih godina lojalno služio Ivi Sanaderu i Jadranki Kosor.

Uglavnom, Milanović je ove srijede na Pantovčaku stekao dragocjeni uvid u sve ono što ga čeka kad zasjedne u Banske dvore. Kad krenu novinarska pitanja, rešetanja i provokacije, o sebi i o svojim partnerima, kad mu mediji krenu secirati svaki komadić života, svaki djelić odgovora, kad stvore pritisak od kojeg se teško obraniti.

Jadranka Kosor pukla pod pritiskom

Jadranka Kosor je na tome pukla. O čemu je najbolje svjedočilo njezino javljanje u radijsku emisiju. Doduše, na taj način je zatvorila krug: kad je prije osam godina imenovana ministricom branitelja u Sanaderovoj vladi objavila je u javnosti svoj broj mobitela na koji se nikada nikome nije javila. Sada je sama nazvala kad je osjetila potrebu.

Puca i Čačić

Radimir Čačić također puca po šavovima. Godine medijskog treninga i glancanja imidža pale su u vodu već u prvom tjednu nakon dolaska na vlast. A svađom s novinarima na Pantovčaku barem je uspio u drugi plan baciti priču s kreditom Coningu, dok je glavna vijest opet postala njegova bahatost. (Ali eto, barem nije prometna nesreća.)

Pa nije valjda mislio da novinari neće jahati po tome?

A kad će puknuti Milanović?

I sve nas to dovodi do pitanja kad će - i hoće li uopće - puknuti Zoran Milanović. Lako je bilo skrivati se u oporbi, po mjesec dana ne izlaziti u javnost, šutjeti o svemu što želi sakriti i oglasiti se samo onda kad osjeti potrebu.

Od sada će svaki dan biti pred novinarskim "streljačkim vodom". Pred isukanim mikrofonima i lansiranim pitanjima pred kojima nema bježanja. To će biti možda najveći Milanovićev test.

I zato, ako može jedan mali savjet... Onoga trenutka kad novi premijer osjeti potrebu da se izravno uključi o neku radijsku emisiju, neka se istoga trena sjeti svoje prethodnice. Jer to je prvi znak da bi mogao završiti kao ona.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više