Milanu Martiću potvrđena 35-godišnja kazna zatvora

PRIZIVNI sud u Haagu potvrdio je danas kaznu zatvora od 35 godina za bivšeg političkog vođu Srba u Hrvatskoj Milanu Martiću, ujedno i bivšem predsjedniku samoproglašene Republike Srpske Krajine za zločine počinjene u razdoblju od 1991. do 1995. godine.

Žalilo se Tužiteljstvo i Martićevi branitelji

Podsjetimo već prije Haški sud izrekao je nepravomoćnu presudu, a osuđen je za 18 od 19 točaka optužnice. Između ostalog za progon, ubojstva, zatvaranje, mučenje, deportaciju nesrpskog stanovništva s okupiranih područja Hrvatske, pljačku njihove imovine i druge zločine. Tužiteljstvo je zbog težine Martićevih zločina, koji uključuju silovanje, ubojstva, mučenje, razaranje sela, pljačku i progon nesrpskog stanovništva, tražilo kaznu doživotnog zatvora.

Žalbu na presudu uložilo je haško Tužiteljstvo i to zbog pravne pogreške Raspravnog vijeća kao i branitelji Martića zbog "pogrešaka prilikom utvrđivanja činjenica i zakonitosti presude". Martićeva obrana od Suda je tražila reviziju presude i proglašenje Martića nevinim po svim točkama optužnice. Također se traži znatno smanjenje kazne ukoliko žalbeno vijeće ukine krivnju po pojedinim točkama optužnice. Međutim, Prizivni se sud složio da je Martić kriv po 16 točaka optužnice.

Nije kriv zbog političkih stavova nego zbog zločina

Prizivni sud odbio je zahtjeve Martićevih branitelja navodeći kako nije bilo pogrešaka prilikom utvrđivanja činjenica, te da žalba na zakonitost presude nema temelja. Tako je još jednom potvrđena njegova odgovornost za zločine počinjene u selima Dubica, Baćina, Saborskom, Lipovači, Škabrnji, Nadinu i ostalim hrvatskim mjestima. Martić je odgovoran i za raketni napad na Zagrebu u svibnju 1995. godine kada je poginulo sedam ljudi, a više od 200 ih je ranjeno.

"Milan Martić nije osuđen za svoje političke stavove ili za političke ciljeve srpskog rukovodstva. Naime, prizivni sud smatra kako je Martić sljedeći svoje političke ciljeve, zajedno s drugim političkim i vojnim liderima počinio vrlo ozbiljne zločine", naglasio je danas predsjednik suda Fausto Pocar dodajući kako je uvažena žalba Tužiteljstva, no njihove primjedbe nemaju utjecaja na visinu kazne.

Milan Martić ostat će i dalje u Haškom zatvoru sve dok se ne riješi pitanje mjesta odsluženja kazne.

I.Ć.
Foto:AFP

Pročitajte više