Milijan Brkić sutra će dobiti protukandidata

Foto: Hina

ČETRDESET je dana prošlo, a nova hrvatska Vlada još uvijek nema ministra branitelja. Vetarani su nestrpljivi, žele konačno dobiti čelnika svog resora, kako bi se počelo raditi na rješavanjima njihovih problema. Nakon što je premijer Orešković u petak razgovarao s predstavnicima braniteljskih udruga, kojima je ponudio da predlože svoje kandidate, neki od njih bacili su se na taj posao.

Dio braniteljskih udruga odlučio je stvar uzeti u svoje ruke.

"Najvjerojatnije će braniteljska populacija Vukovara predložiti jednog od kandidata za ministra ili zamjenika ministra", rekao je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak. za RTL. O imenima ipak nije želio govoriti.

Šatoraši, koji već više od 500 dana okupiraju prostor ispred ministarstva branitelja u Savskoj 66, podržavaju HDZ-ov izbor Milijana Brkića. Misle kako o tome treba odlučivati politika.

"Niti je ministra poljoprivrede rješavalo selo, niti ministra turizma iznajmljivači stanova i apartmana, tako ni ministarstvo branitelja ne trebaju rješavati branitelja", rekao je tajnik Udruge 100% za Hrvatsku Marko Radoš.

Veterani nestrpljivi

Većina braniteljskih udruga podržava Brkića za ministra te se slažu kako je Vlada odavno trebala imenovati čelnika resora.

"Politika određuje, politika rješava ministra branitelja. Oni su trebali to prije rješiti", smatra Radoš.

"Ipak je Vlada trebala donijeti odluku, bez obzira što vi mediji kažete i što mi sa ulice kažemo. Njihovo je to pravo jer oni će za to odgovarati. Mi nećemo odgovarati za taj dio#, naglasio je predsjednik Hrvatskog društva logoraša Danijel Rehak.

Kritike su već krenule jer je u proračunu za Ministarstvo branitelja predviđeno 56 milijuna kuna manje nego prošle godine. Vlada bi proračun trebala donijeti idući tjedan, a u utorak u Banske dvore dolazi druga skupina braniteljskih udruga, pa se nadaju da će do predstavljanja proračuna konačno dobiti svog ministra.

Pročitajte više