Milivoj Ašner ipak nesposoban za suđenje

MILIVOJ AŠNER koji je za britanski list The Sun izjavio kako je spreman za suđenje u Hrvatskoj, ipak je proglašen nesposobnim za suđenje. Rezultat je to najnovijeg liječničkog pregleda kojeg je proveo Zemaljski ured za zaštitu ustavnog poretka i borbu protiv terorizma.

Zdravstveno stanje Ašnera ostalo je nepromijenjeno te on nije u stanju davati iskaze, prenose austrijski mediji, koji se isto tako bave i pitanjem njegovog austrijskog državljanstva. Iako je bio državljanin Austrije, Ašner je nakon osamostaljenja Hrvatske početkom 1990-ih godina zatražio i Hrvatsko državljanstvo. Istovremeno, htio je zadržati i austrijsko državljanstvo te mu je to navodno i odobreno, piše austrijska novinska agencija APA.

Istragom o Ašnerovoj ulozi u Drugom svjetskom ratu, ispostavilo se da on već dugo posjeduje hrvatsko državljanstvo te da je lagao o tome, otkrilo je austrijsko pravosuđe. Pošto ga je sudski vještak proglasio dementnim, Ašneru austrijske vlasti neće oduzeti putovnicu, već ju on više neće moći koristiti.

Austrijska policija smatra kako je nevjerojatno da on želi napustiti Austriju, jer prema riječima jednog njihovog službenika on nije svjestan ni svog imena.

B.V.
Foto: The Sun

Pročitajte više