Milorad Dodik: Ejup Ganić je više kriv za rat nego Biljana Plavšić

PREMIJER Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je jučer da se uhićenjem Ejupa Ganića vraća povjerenje u sustav pravde, piše Dnevni avaz. Komentirajući uhićenje člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, novinarima u Moskvi kazao kako "pravda nikad ne može zakasniti ukoliko se oni koji su počinili zločine nađu pred sudom i budu oslobođeni".

Zaključio je kako institucije u BiH nisu sposobne procesuirati zločine nad Srbima u BiH zbog pritisaka izvana i pritisaka javnog mnijenja u Sarajevu. Stoga se s tim u koštac uhvatila Srbija, kazao je Dodik. "Ganić nije mogao izbjeći pravdu jer je nesumnjivo više kriv za rat nego bivša predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić koja je okrivljena po sistemu zapovjedne odgovornosti. On je nesumnjivo zapovijedao operacijama", kazao je Dodik.

Dodao je kako "Ganić donosio političke odluke i čak zapovijedao zločinima dobrovoljačkih odreda, o čemu postoje podaci". Na pitanje ima li Srbija dovoljno dokaza koje treba pružiti Velikoj Britaniji kako bi isporučili Ganića, odgovorio je potvrdno, navodeći kako vjeruje da su napravljeni u skladu s dokazima Haškog tribunala.

Pročitajte više