Milošević opet pokušava pobiti optužnicu

BIVŠI predsjednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević u ponedjeljak je iskaz novog svjedoka obrane Slobodana Jarčevića pred Međunarodnim kaznenim sudom (ICTY) koristio za osporavanje navoda optužnice da su ratni zločini počinjeni u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine rezultat organiziranog zločinačkog pothvata i njegove politike.

Slobodan Jarčević je bio bivši ministar vanjskih poslova "republike srpske krajine" i savjetnik za vanjske poslove Milana Martića.

"Sve što se dogodilo u Hrvatskoj nakon 1990. godine nije posljedica nekakve moje politike kako se navodi u optužnici, nego se radi o posljedicama oružane secesije i organiziranja Hrvata, koje je počelo i prije 1990. godine. Nije to bio zločinački pothvat srpskog naroda", kazao je Milošević predsjedavajućem sucu Patricku Robinsonu.

Svjedok Jarčević je rekao da je plan o zločinačkom pothvatu kojem je cilj protjerivanje Hrvata s područja tzv. RS krajine iluzija i da je on postojao samo "kod hrvatskih političkih stranaka i hrvatskog državnog vrha". Nijedna srpska politička stranka nije u svom programu imala progon Hrvata, rekao je.

"Hrvatski je državni vrh imao za cilj na ovaj ili onaj način ukloniti sve Srbe iz Hrvatske", rekao je svjedok.

Hrvatska je vlast, dodao je svjedok, promjenom Ustava htjela dvonacionalnu državu Srba i Hrvata pretvoriti u jednonacionalnu. Imala je okrutne namjere prema Srbima, otpuštala je Srbe s posla, najviše iz policije, provodilo se paljenje i pljačkanje srpskih kuća i imovine, dodao je svjedok.

U Hrvatskoj nije bilo nijedne stranke koja je u svom programu imala zaštitu Srba, kazao je.

Prema njegovim riječima, glavni organizator takve politike bio je bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman koji je dobivao značajnu pomoć od hrvatske emigracije, a takvu su politiku slijedili i Mesić i Račan.

Hrvatska se također počela tajno naoružavati 1990. godine i svjedok i Milošević su ustvrdili da su zapadne zemlje sigurno znale za to i da to nisu pokušavale spriječiti.

Susjedne države uključujući Njemačku željele su raspad Jugoslavije, kazao je Jarčević.

Svjedok je pokušao u svom iskazu dokazati da su hrvatske vlasti lažirale podatke o broju Srba koji su živjeli u Hrvatskoj kao i o broju prognanih Hrvata.

On tvrdi da je Srba u hrvatskim gradovima bilo 471.000, a u "RS krajini" 251.000 te da su službeni podaci hrvatskih vlasti o 11 posto Srba u Hrvatskoj pogrešni i da je Srba bilo između 20 i 25 posto.

Kako je rekao, prema podacima hrvatske misije u Washingtonu, na području "republike srpske krajine" bilo je 533.000 Srba.

Miloševiću se u Den Haagu sudi od 12. veljače 2002. po 32 točke optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj, 29 točaka za genocid i ratne zločine u BiH te pet točaka za zločine na Kosovu.

Pročitajte više