Miloševićev svjedok tvrdi da je masakr u Račku namještaljka svjetskih čelnika

NJEMAČKI novinar Bo Adam u srijedu je u Haagu, kao svjedok obrane bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića, sugerirao da je masakr albanskih civila u Račku u siječnju 1999. godine insceniran kako bi svijet imao izliku za napad na Srbiju.

Adam, koji je s dvojicom drugih novinara "Berliner Zeitunga" godinu dana nakon pokolja proveo vlastito istraživanje o stradanju 45 kosovskih Albanaca, doveo je u pitanje zaključke međunarodne zajednice da je masakr postojao.

Na Miloševićevu je suđenju ustvrdio kako su vijesti o navodnom masakru plasirane kako bi se u "javnom mnijenju slomio otpor prema otpočinjanju rata" protiv Srbije.

Po njemu su za stvaranje alibija za napad bili odgovorni neki svjetski lideri, uključivši tadašnjeg američkog predsjednika Billa Clintona, kao i neki vodeći svjetski mediji.

Haško tužiteljstvo tereti Miloševića za pokolj u Račku u kojem je 15. siječnja 1999. godine pobijeno 45 Albanaca.

Službeni Beograd je tada negirao optužbe o pokolju tvrdeći da su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) svoje suborce, poginule u sukobima sa srbijanskim policijskim snagama, pokupili i potom predstavili kao navodne civilne žrtve pokolja u Račku.

Adam je ustvrdio da tajni forenzički dokazi službenih vještaka, do kojih su došla trojica njemačkih novinara, ničim ne podupiru tvrdnje da se radilo o pogubljenjima hicima u glavu žrtava iz velike blizine jer na tijelima, primjerice, nije bilo tragova baruta.

On je također kazao kako je otkrio da su na lokalnom groblju u Malopoljcu pokopane osobe istog imena kao žrtve iz Račka, ali kao pripadnici OVK, a ne kao civili.

Svjedok je u protuispitivanju otklonio mogućnost da je došao do pogrešnih zaključaka, unatoč forenzičkih dokaza koje mu je predočio tužitelj, poput nalaza metaka, čahura i dijelova tkiva u zemlji oko leševa na mjestu egzekucije.

Pročitajte više