MIMICA BORAVIO U DVODNEVNOM POSJETU DANSKOJ

Ministar za europske integracije Neven Mimica boravio je u četvrtak i petak u službenom posjetu Danskoj,

sklopu putovanja hrvatskih dužnosnika s ciljem upoznavanja država članica Europske unije s podnošenjem hrvatske molbe za punopravno članstvo u EU, priopćeno je iz Ministarstva za europske intergracije.L

Ministar Mimica susreo se s danskim ministrom vanjskih poslova Perom Stig Mollerom, državnim tajnikom MVP Carstenom Sondergaardom, političkim direktorom u MVP Michaelom Zilmer Johnsom, Clausom Larsenom Jensenom, predsjednikom i članovima Odbora za Europsku uniju danskog parlamenta te s Jensom Madsenom, predsjednikom Odbora za vanjsku politiku danskog parlamenta.

Mimica je, prema priopćenju, iznio namjeru RH da prilikom sastanka premijera Račana i Simitisa u Ateni, službeno uruči molbu za članstvo u Europskoj uniji. On je izložio pristup RH podnošenju kandidature, koji se temelji na vrlo uspješnoj prvoj godini provedbe SSP-a, postignutom političkom konsenzusu u zemlji (Rezolucija Hrvatskog sabora), te visokoj razini podrške javnosti hrvatskom približavanju EU.

Hrvatski ministar izvijestio je ministra Mollera o dosadašnjim razgovorima visokih hrvatskih dužnosnika s kolegama u sadašnjim i budućim državama članicama EU te visokim dužnosnicima Europske komisije naglasivši kako RH cijeni ohrabrujuće i pozitivne signale podrške našoj kandidaturi koji su izneseni tijekom tih razgovora.

U priopćenju se ističe da je Moller pohvalio pristup RH, naglasivši da će Danska kao i u dosadašnjem tijeku procesa proširenja EU promicati tzv. ´regata pristup´, koji se temelji na važnosti ispunjavanja kriterija za članstvo, ali istovremeno osigurava mogućnost svakoj zemlji da ubrzano napreduje u procesu prema načelu individualnog pristupa. Izrazivši podršku hrvatskoj kandidaturi, šef danske diplomacije obavijestio je Mimicu i o novom programu tehničke i financijske podrške danske vlade zemljama u regiji te je izrazio uvjerenje da će Hrvatska sasvim sigurno u budućnosti postati članica EU.

Pročitajte više