Mimica predstavio izvještaj o provedbi SSP-a

MINISTAR za europske integracije Neven Mimica i njegova pomoćnica Višnja Samardžija predstavili su u četvrtak na sjednici Vlade Izvještaj o ostvarivanju plana provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) u prošloj godini, priopćilo je Ministarstvo za europske integracije.

Od 229 mjera predviđenih za 2002. godinu, provedeno je ili je u završnoj fazi 209 mjera, ili 91 posto. Do kraja 2006. godine predviđeno je ukupno 356 mjera, tako da je već sada provedeno više od polovice 58 posto od ukupnog broja mjera.
Najveći je napredak ostvaren na području političkih uvjeta. Usvojeni su Ustavni zakon o pravima manjina, Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji je u postupku, nastavljena je suradnja s Haškim sudom, ubrzan je povratak izbjeglica i ojačana regionalna suradnja. Pitanju manjina i medija pristupilo se donošenjem zakona, dok je rješavanje pitanja pravosuđa, izbjeglica i manjina dugoročan proces na kojem treba trajno raditi, kaže se u priopćenju Ministarstva za europske integracije.

Vezano za gospodarske prilagodbe - unutarnjem tržištu EU - na području slobodnog kretanja roba i liberalizacije trgovine, ispunjene su obveze iz Memoranduma o liberalizaciji i olakšavanju trgovine u sklopu Pakta o stabilnosti (potpisani Sporazumi o slobodnoj trgovini sa zemljama jugoistočne Europe, usvojena Uredba o Carinskoj tarifi za 2003. godinu i potpisan Ugovor o pristupanju CEFTA-i.

Što se tiče usklađivanja zakonodavstva, osnovano je 14 radnih skupina za usklađivanje zakonodavstva RH s acquis communautaire-om kojima je obuhvaćeno 13 prioritetnih područja te je usvojen Nacionalni program RH za pridruživanje EU za 2003 (usvojen u Saboru u prosincu 2002.). Ostvaren je napredak na prioritetnim područjima usklađivanja zakonodavstva te su usvojeni ili u postupku Zakon o konkurenciji, Zakon o državnim potporama, Zakon o javnim nabavama, Zakon o zaštiti potrošača, Izmjene i dopune Carinskog zakona i razno tehničko zakonodavstvo.

Ministar Mimica je zaključio da je uspostavljen transparentan sustav provedbe, izvještavanja i nadgledanja SSP-a, ubrzana dinamika provedbe SSP-, ostvaren napredak u ispunjavanju političkih preduvjeta, jačanju regionalne suradnje, liberalizaciji trgovine s EU i unutar regije. Nastavljen je rad na harmonizaciji zakonodavstva, osnivanju institucija tržišnog gospodarstva, pripremi i provedbi CARDS programa, te su poduzimane aktivnosti vezane za obrazovanje, informiranje i prevođenje, istaknuo je ministar Mimica.

Prioriteti za 2003. godinu su: što hitnija provedba mjera s kojima se kasnilo u 2002. godini, donošenje zakonodavstva vezanog uz državne potpore u siječnju 2003. godine, ubrzati proces povrata imovine, potpisivanje Memoranduma o energetskom tržištu te jačanje institucionalne sposobnosti tijela državne uprave RH.

Opća ocjena je da napredak koji je Republika Hrvatska napravila u 2002. u smislu provedbe SSP-a pokazuje da je kredibilan partner EU te da provedba SSP-a predstavlja odličnu podlogu za daljnje aktivnosti tj. podnošenje molbe za članstvo, kaže se u priopćenju Ministarstva za europske integracije.

Pročitajte više