Mimica: Solun 2003. treba biti poput Kopenhagena 1993.

HRVATSKA očekuje da summit EUa i zemalja jugoistočne Europe sljedeći mjesec u Solunu budu ono što je za 10 novih budućih članica bio summit EUa 1993. u Kopenhagenu, kada su definirani kriteriji za uključivanje novih članica u članstvo, izjavio je u srijedu u Zagrebu ministar za europske integracije Neven Mimica.

"Nadam se da će Solun 2003. biti ono što je bio Kopenhagen 1993. za 10 zemalja kandidata, koje će sljedeće godine postati punopravne članice EU-a", rekao je Mimica u izlaganju na međunarodnoj konferenciji pod nazivom "Perspektive politike Europske unije prema Hrvatskoj uoči solunskog summita". Konferenciju je u zagrebačkom hotelu Sheraton organizirao Institut za Međunarodne odnose iz Zagreba u suradnji s Delegacijom Europske komisije u Hrvatskoj.

Govoreći o očekivanjima od solunskog summita, Mimica je rekao da bi EU sa svoje strane trebala pružiti jasnu europsku perspektivu za svih pet zemalja jugoistočne Europe obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja, dok zemlje regije trebaju izraziti spremnost za potrebne reforme.

Hrvatska također očekuje da će u Solunu biti dogovorene konkretne mjere pomoći EU-a, kako bi zemlje regije mogle lakše provesti reforme.

Ministar Mimica je izrazio uvjerenost da će Hrvatska do kraja 2006. godine ispuniti sve tražene uvjete, kako bi sljedeće 2007. godine mogla ući u EU zajedno s Rumunjskom i Bugarskom. Pri tome je istaknuo da sam datum ulaska u članstvo nije najvažnija stvar, a to i ne ovisi samo o Hrvatskoj nego i o spremnosti EU-a.

"Hrvatska ne može drukčije utjecati na datum ulaska osim ispunjavanjem potrebnih kriterija, a članstvo će doći kao rezultat dostignutih standarda", rekao je Mimica, dodajući da se tražene reforme ne shvaćaju kao pritisak EU-a, nego kao put koji će hrvatskim građanima omogućiti bolji život i veći životni standard.

Ministar Mimica je kao posebni izaslanik predsjednika Stjepana Mesića, koji je trebao otvoriti konferenciju, ali je zbog drugih obveza morao otkazati dolazak, pročitao sudionicima konferencije predsjednikovu poruku. Predsjednik Mesić je također izrazio uvjerenje da će EU u Solunu potvrditi politiku otvorenih vrata, te da je Hrvatska na dobrom putu da 2007. uđe u članstvo.

Zamjenik glavnog direktora Opće uprave za vanjske poslove Europske komisije Michael Leigh upoznao je sudionike konferencije s najnovijim prijedlogom Komisije za solunski summit. On je rekao da je Komisija u svoj prijedlog o politici EU-a prema zemljama Procesa stabilizacije i pridruživanja, koji je nedavno objavljen, ugradila elemente koji su se pokazali uspješnim u procesu proširenja.

Istaknuo je da će za Komisijinu ocjenu o hrvatskoj aplikaciji za članstvo ključno biti ispunjavanje političkih uvjeta.

Sljedeći mjesec Europska komisija će uputiti Hrvatskoj upitnik s oko tri tisuće pitanja, a na temelju odgovora na ta pitanja, ali i iz drugih izvora, donijeti mišljenje o hrvatskoj kanditaturi. Rok za slanje odgovora bit će tri mjeseca, a očekuje se da će Komisija dovršiti izradu mišljenja u prvoj polovici sljedeće godine.

Predsjednica izaslanstva Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu Doris Pack izjavila da bi se Hrvatska trebala držati europske politike u pogledu američkog zahtjeva za potpisivanje bilateralnog sporazuma o neizručivanju američkih državljana stalnom Međunarodnom kaznenom sudu. "Teško je shvatiti i nije pošteno da najveća svjetska sila to traži od tako male zemlje. Vi želite biti Europljani i molim vas držite se toga", rekla je Doris Pack.

Ravnatelj utjecajnog Instituta European Stability Iniative (ES) Gerald Knaus predložio je da EU u svoju strategiju prema jugoistočnoj Europi ugradi elemente kohezijske politike, koja se pokazala uspješnom u samoj EU za smanjivanje razlika u razvijenosti pojedinih europskih regija.

Na konferenciji su sudjelovali i zamjenik ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović, pomoćnik ministra vanjskih poslova Mario Nobilo te niz predstavnika institucija EU-a i stručnjaka za odnose EU-a i jugoistočne Europe.

Pročitajte više