MINISTAR GIOVANARDI S PREDSTAVNICIMA TALIJANSKE UNIJE i

Ministar u talijanskoj vladi za odnose s parlamentom Carlo Giovanardi boravio je u ponedjeljak u Rijeci na poziv Talijanske unije gdje su ga predstavnici ovog tijela upoznali sa svojim problemima i stanjem talijanske nacionalne manjine u Rijeci.

Na konferenciji za novinstvo upriličenoj nakon sastanka sa predstavnicima TU Giovanardi je rekao da Hrvatska, što se tiče talijanske vlade, može i danas ući u Europsku uniju ako bi to bilo moguće.

Rekao je da talijanska vlada drži potrebnim širenje EU na zemlje s vrijednostima koje se njeguju u EU. Giovanardi je naglasio sličnost talijanske regije Fruili-Venezia Giulia u kojoj žive hrvatska i slovenska nacionalna manjina sa slovenskim i hrvatskim regijama u kojima su Talijani manjina. Ustvrdio je da bi Trst i Rijeka trebali biti modeli s istom razinom zaštite nacionalnih manjina.

Predsjednik TU Maurizio Tremul istaknuo je da je ovo prvi put da jedan talijanski ministar boravi u dvodnevnom posjetu Talijanskoj uniji, budući je posjetio i TU u Sloveniji.

Giovanardi se danas sastao s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom i riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom. Tom prilikom je Obersnela pozvao na nastavak dosadašnje korektne zaštite Talijana u Rijeci kao nacionalne manjine. Rekao je da bi taj model zaštite manjinskih prava mogao biti ponuđen i drugim područjima s nacionalnim manjinama.

Giovanardi je obišao izdavačku kuću za izdanja na talijanskom jeziku EDIT, talijansku osnovnu i srednju školu u Rijeci.

Pročitajte više