Ministar Jurčić: Program za sanaciju "Lenca"

MINISTARSTVO gospodarstva danas je uputilo prijedlog Vladi o sanaciji riječkog brodogradilišta "Viktor Lenac", po kojemu bi Vlada nadomjestila dio potrebnih sredstava nakon povlačenja njemačke razvojne banke (DEG) i Raifeissen banke iz tog projekta, kazao je danas u izjavi za Hinu ministar gospodarstva Ljubo Jurčić.

Vlada bi, prema tom prijedlogu, program sanacije zaokružila jamstvima od oko 12 milijuna dolara. Od toga bi do kraja godine Lencu, prema poslovnom planu, trebalo oko pet milijuna dolara, od čega su 4,5 milijuna dolara potrebna za isplatu dijela duga domaćim dobavljačima.

Jurčić ističe da Ministarstvo želi pomoći da domaći dobavljači, kojima brodogradilište "Viktor Lenac" duguje oko 20 milijuna dolara, ne ostanu bez tog novca, sačuvati oko 800 radnih mjesta i planiranu proizvodnju od 70 milijuna dolara u 2004.

Po njegovoj ocjeni brodogradilište "Viktor Lenac" ima perspektivu.

Proces financijskog i vlasničkog restrukturiranja "Viktora Lenca" trajat će od tri do šest mjeseci, a u tom će se razdoblju u projekt pokušati uključiti i druge ulagače, te tako smanjiti iznos koji bi putem jamstava uložila Vlada, rekao je.

Pritom napominje da postoje nagovještaji da bi pojedinačno najveći dioničar "Viktora Lenca" Giancarlo Zachello mogao svoj ulog povećati za jedan milijun dolara, IFC (dio Svjetske banke) povećati ulog sa tri na 4,9 milijuna dolara, a talijanska tvrtka Rosetti, kao novi ulagač i poslovni partner Lenca, mogla bi uložiti oko milijun dolara.

Dodao je da ne zna hoće li Vlada sutra odlučivati o ponuđenu prijedlogu, napominjući da su on osobno i više članova Vlade spriječeni nazočiti na sutrašnjoj sjednici.

Vlada će svakako uskoro odlučiti hoće li se "Lenac" održati bez pokretanja stečaja, rekao je Jurčić.

Na upit o novim ulagačima odgovorio je da su razgovori s mogućim novim ulagačima obavljeni. Oni su zainteresirani za kupnju "Viktora Lenca" u slučaju stečaja, rekao je napomenuvši da je to brodogradilište sada opterećeno sa 150 milijuna dolara duga, te da je stoga teško naći pravog ulagača.

Ako Vlada prihvati prijedlog, sve obveze i krediti brodogradilišta bili bi stavljeni u mirovanje od deset godina, a u tom bi se razdoblju poduzeće restrukturiralo.

Na pitanje da li program sanacije uključuje dovršetak ulaganja i početak eksploatacije novoizgrađenog radilišta metalnih konstrukcija i obnovljenog doka 11, Jurčić je rekao da se dosadašnje investicije treba maksimalno iskoristiti. Od ukupno oko 20 milijuna dolara planiranih novih ulaganja šest do sedam milijuna dolara bit će namijenjeno za dovršetak tih ulaganja.

Jurčić je ocijenio da je cjelokupno ulaganje u razvojni projekt brodogradilišta od 118 milijuna dolara bilo preskupo, loše projektirano i vođeno.

Dodao je da ulazak policijskih istražitelja u Lenac ne bi smio utjecati na dobivanje poslova i tržišnu poziciju brodogradilišta jer su resursi i proizvodne mogućnosti te tvrtke poznati.

Pročitajte više