Sindikat "V. Lenca": Dobavljači pokazali razumijevanje; čeka se odluka Vlade

POVJERENIK Sindikata metalaca Hrvatske u "Viktoru Lencu" Damir Bačinović kazao je da su "svi domaći kooperanti i dobavljači kojima to brodogradilište duguje oko 20 milijuna dolara pokazali razumijevanje, pa nitko od njih danas nije povukao potez kojim bi blokirali račun tvrtke".

U izjavi za Hinu Bačinović je rekao da je "u razgovoru s predstavnicima vjerovnika stekao dojam da su prepoznali nastojanja ministra gospodarstva Ljube Jurčića koje poduzima u interesu radnika, kooperanata i dobavljača".

Bačinović se nada da ni jedan od oko 350 dobavljača i kooperanata neće do kraja ovoga tjedna blokirati račun "Viktora Lenca" jer se, kaže, očekuje da Vlada u četvrtak odluči o "Lenčevoj" sudbini.

Iako se u nagodbi s dobavljačima i kooperantima sredinom rujna brodogradilište obvezalo da će prvi dio od 20 posto duga podmiriti do kraja listopada, to nije učinjeno. Uprava je prije nekoliko dana dobavljačima i kooperantima poslala zamolbu da ne poduzimaju pravne postupke koji bi mogli blokirati račun brodogradilišta. U Upravi smatraju da je pokretanje stečaja najlošije rješenje jer u tom slučaju, drže, dobavljači ne bi uspjeli namiriti svoje tražbine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar je Jurčić prošli tjedan, kad su dva dioničara brodogradilišta - Reiffeisen banka i Njemačka razvojna banka (DEG)- odustala od financiranja, kazao da je stanje u poduzeću moguće prevladati i bez stečaja te da su moguća tri rješenja: stečaj s likvidacijom, stečaj s preustrojem i preustroj bez stečaja. Dodao je da će Vladi na sljedećoj sjednici predložiti način izlaza iz krize u toj tvrtki.

Po Jurčićevim riječima za nastavak financijske konsolidacije brodogradilišta i nadalje su zainteresirani International Finance Corporation (IFC), HVB banka i najveći pojedinačni vlasnik Giancarlo Zachello.

(Hina) hšup dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara