Ministar Ljubičić: izjava direktora HZZO-a neprimjerena

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić ocijenio je danas neprimjerenom izjavu direktora Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Većeslava Bergmana da će iduće godine za normalno funkcioniranje zdravstva nedostajati dvije milijarde kuna, koje će se morati prikupiti od administrativnih pristojba i participacija.

Bergman je to rekao u četvrtak, na skupu poslodavaca u zdravstvu u Opatiji.

Po pisanju medija, ta je Bergmanova izjava Hrvatskom radiju izazvala nezadovoljstvo u Vladi, zbog čega je zatražena njegova ostavka.

Ljubičić je tijekom današnjeg boravka u Puli rekao novinarima da nije svjedočio Bergmanovoj izjavi jer je tada bio u Skopju na ministarskom sastanku jugoistočne Europe.

"Doznao sam o kakvoj se izjavi radi te je smatram neprimjerenom u trenutku kada smo uspjeli sačiniti vrlo kvalitetan i uravnotežen proračun", kazao je Ljubičić.

"Što se tiče ponuđene Bergmanove ostavke, osobno je nisam imao priliku vidjeti. Onog trenutka kada je budem vidio, razmotrit ću situaciju i poduzeti odgovarajuće mjere", dodao je Ljubičić.

Ovoga trenutka maksimalno konsolidiramo sustav, a na kraju godine vidjet ćemo kakva će biti ukupna bilanca. Za razliku od prošlogodišnjih gubitaka na području sekundarne zdravstvene zaštite koji su iznosili 8 posto, ove smo godine taj gubitak uspjeli smanjiti na 6,1 posto, rekao je ministar zdravstva.

Ljubičić smatra da se zbog toga ne može govoriti o lošim, već o sve boljim rezultatima.

"Naslijedili smo jedan definitivno nekontrolirani sustav, a u posljednje smo vrijeme određene stvari ipak uspjeli staviti pod kontrolu. Uspjeli smo zaustaviti potrošnju lijekova, što je najbitnija ali i najveća stavka unutar proračuna HZZO-a", ustvrdio je Ljubičić.

Bergman je danas bio nedostupan za izjavu.

(Hina) xdspo/xmt ymd

Pročitajte više