Ministar Picula položio vijenac na spomen groblju u El Shatu

MINISTAR vanjskih poslova Tonino Picula, koji se nalazi u dvodnevnom posjetu Egiptu, u ponedjeljak je na Spomengroblju u El Shatu položio vijenac i odao počast stradalim hrvatskim izbjeglicama iz Drugog svjetskog rata.

Na ulazu u kompleks Spomen-groblja ministra Piculu i hrvatsko izaslanstvo dočekala je počasna postrojba egipatske vojske te dužnosnici i uglednici tog dijela Egipta. Nakon polaganja vijenca i poklona žrtvama rata hrvatski je ministar obišao Spomen groblje te razgovarao s egipatskim domaćinima, priopćio je glasnogovornik Ministarstva vanjskih polova Žarko Plevnik.

U logor u El Shatu u Egiptu dovežene su izbjeglice, najvećim dijelom s otoka i priobalja Dalmacije, 1943. godine.

Prema spoznajama, u El Shatu su bila tri takva logora u kojima se znalo naći i više od 30 tisuća hrvatskih izbjeglica. Bili su to u stvari napušteni vojni logori bez potrebnih zdravstvenih i sanitarnih uvjeta u saharskoj pustinji. Groblje koje je posjetio ministar Picula oštećeno je uslijed vremenskih nepogoda a također su otuđene spomen-ploče s popisom imena žrtava.

Projektom hrvatske Vlade zaštitit će se spomen groblje, izgraditi spomen-kuća, organizirati čuvarska služba i održavanje kako bi se odalo poštovanje i sačuvalo sjećanje na 825 žrtava - uglavnom djece, žena i staraca, rekao je glasnogovornik.

Kako se iduće 2003. godine navršava 60 godina od dolaska prvih izbjeglica iz Hrvatske, očekuje se da će se na svečan način taj datum obilježiti otvaranjem obnovljenog hrvatskog Spomen groblja u El Shatu. Posljednji logoraši napustili su El Shat 1946. godine, a dio njih i danas živi u Hrvatskoj te će i za njih obnova biti od posebne važnosti.

Pročitajte više