Ministar Picula stigao u Bugarsku

MINISTAR vanjskih poslova Tonino Picula doputovao je u srijedu u jednodnevni službeni posjet Bugarskoj.

Ministar Picula u Sofiji će prvo razgovarati sa svojim bugarskim kolegom Solomonom Passyjem, nakon čega je predviđen sastanak dvaju izaslanstava.

Poslijepodne će ga primiti bugarski predsjednik Georgi Parvanov i premijer Simeon Sakskoburggotski, a najavljen je i sastanak s predsjednikom bugarske Narodne skupštine (Narodnog Sobranja) Ognjenom Gerdžikovim.

Očekuje se da će glavne teme razgovora biti bilateralna i gospodarska suradnja, stanje u regiji te približavanje dviju zemalja Europskoj uniji.

Bugarska je službeni kandidat za Europsku uniju, kojoj se nada priključiti 2007., zajedno s Rumunjskom. Ulasku u EU te godine nada se i Hrvatska.

U NATO je pozvana na summitu u Pragu u studenome 2002., zajedno s još šest zemalja (Rumunjskom, Slovenijom, Slovačkom, Estonijom, Litvom i Latvijom), a njegova punopravna članica postat će u svibnju 2004. godine.

Početkom svibnja Bugarsku je posjetio premijer Ivica Račan, a predsjednik Republike Stjepan Mesić u službenom posjetu Sofiji boravio je u listopadu 2000. godine.

Bugarski predsjednik Georgi Parvanov Hrvatsku je posjetio prošloga ljeta, a u srpnju 2000. Hrvatsku je posjetio bivši bugarski premijer Ivan Kostov.

Gospodarska razmjena između Hrvatske i Bugarske prošle je godine iznosila samo 27 milijuna američkih dolara, od čega na hrvatski izvoz otpada nešto manje od 12 milijuna dolara.

Pročitajte više