Ministar Primorac: postoje velike mogućnosti za promjene u sustavima znanosti i obrazovanja

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac smatra da postoje velike mogućnosti za promjene u sustavima znanosti i obrazovanja jer se sada, kako je istaknuo na večerašnjoj tribini u Znanstvenome kafiću zagrebačkoga Studentskoga centra (SC), znaju svi problemi, ali otprilike i put njihova rješavanja.

Svoje stajalište ministar Primorac potkrijepio je podatkom da je nedavno potpuno dovršeno ustrojstvo novoga Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, nastaloga objedinjavanjem dvaju ministarstva - znanosti i tehnologije te prosvjete i športa, odnosno da je imenovano 13 pomoćnika ministra te četri državna tajnika.

Okupljenim studentima, koji su za njega imali više pitanja no što je na večerašnjoj tribini na kojoj je prvi put gostovao kao ministar, ali i kao ugledni znanstvenik-forenzičar, bilo vremena za odgovore, Primorac je ponovio da će Ministarstvo kojemu je na čelu djelovati čisto, transparentno i jasno, što znači da je, rekao je, u potpunosti otvoreno za suradnju sa studentima i svim ostalim čimbenicima u sustavima znanosti i obrazovanja.

Jer, ustvrdio je, kad je riječ o znanosti i obrazovanju Hrvatska više jednostavno nema vremena za krive korake, već samo za kvalitetnu i učinkovitu suradnju svih na postizanju boljitka. Što se pak tiče europskih razmjera, Primorac smatra da je Hrvatska tu apsolutno zaslužila bolju poziciju od one u koju je sada svrstavaju.

Jedno od pitanja odnosilo se i na probleme koji nastaju kad se mladi znanstvenici koji se nalaze na usavršavanju u inozemstvu vraćaju u domovinu u kojoj, međutim, često ne mogu naći adekvatan posao.

S tim u vezi, Primorac je istaknuo da se u Ministarstvu "krenulo" s potpuno novom strategijom, odnosno borbom za svakoga pojedinog znanstvenika. Naime, ideja je da se svakom od njih osigura adekvatan status i posao po povratku u Hrvatsku.

Kad je pak riječ o povratku "znanstvene elite" Primorac smatra da takvim znanstvenicima u Hrvatskoj moramo osigurati određene "povlastice" kako bi oni mogli uspješno nastaviti svoj znanstveni rad.

Kako poboljšati studentski standard bilo je nezaobilazno pitanje, a ministrov odgovor da je za početak u Ministarstvu osigurano 20 milijuna kuna za izgradnju novoga studentskog doma u Zagrebu studenti su popratili pljeskom.

Studente je zanimalo i ministrovo mišljenje o državnim stipendijama koje su, kako je istaknuto banalizirane i iznose samo 500, 700 ili 800 kuna mjesečno, a nisu isplaćene za prva dva mjeseca ove godine.

Osim informacije da će u roku dva dana objaviti imena 4000 studenta koji su dobili državne stipendije, ministar je objasnio da zbog privremenoga proračuna nisu mogle biti isplaćene te da će zaostatci biti isplaćeni kad Sabor prihvati proračun. Ministar se složio da su stipendije male, ali i istaknuo da bi njihova korekcija mogla biti moguća tek sljedeće godine.

Studentima je pak obećao da će osobno voditi računa da stipendije koje su osigurane za školovanje najboljih studenata na najprestižnijim svjetskim sveučilištima doista dobiju oni najbolji.

Primorac se priklonio i stajalištu studenata koji smatraju da je odnos profesora prema studentima neadekvatan rekavši kako je za to da studenti ocjenjuju rad svojih profesora te dodao da je nedavno "na ispitu" kod svojih studenta u Splitu dobio ocjenu 4,5.

Ministar je podržao i i projekt cjeloživotnoga obrazovanja rekavši kako je to i stajalište hrvatske Vlade.



(Hina) xip yjn

Pročitajte više