Ministar rada: Nismo prijetili nastavnicima, samo smo rekli koje su opcije

Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell

MINISTAR RADA Aladrović rekao je novinarima nakon sastanka s predstavnicima sindikata visokog obrazovanja da je mirenje propalo te da je ono što sindikati traže vladu neprihvatljivo. "Ovo nije kolektivno pregovaranje nego jednostrani zahtjev od strane sindikata. Mi smo izložili svoj plan, mirenje je završilo tako da nismo postigli dogovor", rekao je Aladrović.

"Kako nismo dali nikakvu ponudu? Ponudili smo povećanje kroz osnovicu, ponudili smo da zajedno sjednemo i redizajniramo cijeli sustav plaća, da konačno utvrdimo stvarne vrijednosti, A dok to sve radimo, dok se to događa, ponudili smo povećanje plaća 6,12 posto. Smatramo da ta ponuda može financijski zadovoljiti apetite svih u obrazovanju te ostalih u javnim i državnim službama. Ponuda je izbalansirana, održiva", dodao je ministar.

Na pitanje zašto prijeti štrajkašima u osnovnim i srednjim školama, kaže da to nisu prijetnje, već da su samo iznijeli opcije koje postoje.

"Tijekom tjedna ćemo odlučiti što  ćemo dalje. Što se tiče same zabrane štrajka, samo je sud taj koji može zabraniti štrajk. Mi kao jedna stranka možemo podnijeti zahtjve. Što se tiče plaćanja i neplaćanja, do kraja tjedna ćemo odlučiti.

Mi ne prijetimo, mi smo rekli da su to opcije koja vlada ili DORH po službenoj dužnosti imaju. Mi ne prijetimo, ne želimo tako komunicirati.

Nismo još ništa odlučili", dodao je Aladrović.

 

Pročitajte više