Ministarski odbor VE podržao reformu suda za ljudska prava

USVAJANJEM deklaracije o učinkovitijem radu Europskog suda za ljudska prava u četvrtak je u Strasbourgu završeno 112. zasjedanje Ministarskog odbora Vijeća Europe, na kojem je sudjelovao i hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula.

U deklaraciji nazvanoj "Jamčenje dugoročne učinkovitosti Europskog suda za ljudska prava" ministri su prihvatili naputke za izmjene Europske konvencije o ljudskim pravima u idućoj godini.

Stalni rast broja pojedinačnih zahtjeva koji se podnose Sudu ugrozio je njegovu učinkovitost pa su predložene izmjene usmjerene na "sprečavanje kršenja prava na nacionalnoj razini i poboljšanje domaćih pravnih lijekova, djelotvornije filtriranje i procesuiranje zahtjeva te bržu provedbu presuda".

Ministar Picula podržao je predloženo reformiranja Suda, naglasivši kako pravo na obraćenje tom "jedinstvenom međunarodnom mehanizmu za zaštitu ljudskih prava" danas ima gotovo 800 milijuna stanovnika iz 45 zemalja članica VE, što mu ugrožava učinkovitost.

Sudionici skupa također su ocijenili da VE treba i u novoj političkoj arhitekturi Europe, nastaloj ulaskom novih članica u EU i NATO, zadržati vodeću ulogu u "učvršćenju demokracije i vladavine prava u državama članicama i jačanju mehanizama za zaštitu ljudskih prava, uključujući i prava manjina".

"Ohrabruje da bez obzira na promjene nitko ne želi odustati od VE, institucije koja doista unaprijeđuje suradnju i stabilnost na europskom kontinentu", rekao je Picula ocjenjujući raspravu na zasjedanju.

U govoru na skupu on je podržao organiziranje sastanka na vrhu kojim bi se "na najvišoj razini dao bitan doprinos budućoj ulozi Vijeća" te kako bi ono aktivno odgovorilo na izazove s kojima je suočeno i definiralo nove prioritete i mehanizme djelovanja.

Na skupu je izražena podrška održavanju summita "između jeseni 2004. i proljeća 2005. godine" a kao za domaćina su se kandidirale Poljska i Rumunjska.

Ministri su pozvali na pojačano djelovanje Vijeća u suzbijanju trgovine ljudima, podržali slobodu kretanja ljudi kao doprinos izgradnji Europe bez crta podjele i naglasili važnost djelovanja Vijeća u borbi protiv terorizma.

Hrvatski ministar vanjskih poslova u Strasbourgu je potpisao Konvenciju o kontaktima vezanim uz djecu i održao bilateralne sastanke s francuskom ministricom za europska pitanja Noelle Lenoir i šefom rumunjske diplomacije Mirceom Geoanom.

Ministrica Lenoir izrazila je "podršku i zainteresiranost" Francuske za članstvo Hrvatske u Europskoj uniji, a rumunjski ministar najavio je da će njegova zemlja u NATO-u "vrlo aktivno" podržavati što skorije primanje Hrvatske u punopravno članstvo.

Pročitajte više