Ministarstvo branitelja dijeli humanitarnu pomoć veteranima, kriterija nema

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

VETERANIMA iz Sisačko-moslavačke županije i okolice grada Vrgorca, čije su kuće oštećene u potresu i poplavi, nadležno ministarstvo daje jednokratnu pomoć.

Tragom informacije da neki dobivaju i do tri puta više od predviđenog iznosa i da je ova mjera iznimno podložna malverzacijama na način da ljudi prijavljuju kuće koje uopće nisu njihove, obratili smo se davatelju potpore, Ministarstvu branitelja.

Isto daju bogatima i siromašnima

Pokušali smo saznati uzima li se u obzir imovinski cenzus osobe koja traži pomoć ili je mogu dobiti i oni s, recimo, 10.000 kuna mirovine i tri kuće, od kojih su dvije čitave. 

Na konkretno pitanje nisu uzvratili konkretnim odgovorom. 

"Zahtjev za jednokratnu novčanu pomoć može se podnijeti po više različitih osnova, pri čemu se provjeravaju prihodi članova kućanstva, dok se u slučaju elementarne nepogode s obzirom na njezin razmjer (konkretno, zbog potresa i proglašene katastrofe na pogođenom području) uzima u obzir dokumentacija koja je javno objavljena", kazali su iz ministarstva Tome Medveda.  

Odobreno 2826 zahtjeva

Na pitanje koje uvjete treba zadovoljiti da bi se dobila sredstva, uputili su nas na službenu web stranicu, na kojoj piše: 

"Zahtjev treba sadržavati podatke o podnositelju zahtjeva i članovima kućanstva (ime i prezime, OIB, adresa stanovanja i broj telefona), podatke o pretrpljenoj materijalnoj šteti na imovini (opisati radi li se o stambenom ili gospodarskom objektu i kakva su oštećenja) te dostaviti dokaz o nastaloj šteti (npr. fotodokumentacija i dr.) i presliku tekućeg ili zaštićenog računa".

Pitali smo koliko je do sada novca podijeljeno. 

"Iznos jednokratne novčane pomoć zbog elementarne nepogode koji se nakon zaprimljenog zahtjeva s utvrđenom dokumentacijom odobrava, iznosi 3.326 kuna. To je najveći iznos jednokratne novčane pomoći koji Ministarstvo hrvatskih branitelja može odobriti i ne dodjeljuje novčane pomoći većeg iznosa. Do sada je za Sisačko-moslavačku županiju odobreno 3.332 zahtjeva u ukupnom iznosu 11.082.232 kn, te za vrgoračko područje 11 zahtjeva, odnosno 36.586 kn", odgovorili su iz Ministarstva.  

Pročitajte više