Ministarstvo branitelja: Djeca su sama pristala na objavu podataka

MINISTARSTVO branitelja odgovorilo nam je kako je došlo do toga da se osobni podaci stipendirane djece socijalno ugroženih branitelja mogu objaviti, dok se Registar punoljetnih branitelja ne može. Napominju da je uvjete natječaja za stipendije raspisao Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i njihove djece.

"U tekstu javnog natječaja Upravnog odbora Fonda... bilo je navedeno da će rezultati natječaja biti javno objavljeni na web stranici Ministarstva i u područnim jedinicama i Centrima za psihosocijalnu pomoć, a kandidati koji su se prijavili na natječaj prihvatili su takve uvjete", navodi Ministarstvo. Primijetit ćemo da je malo cinično opravdanje da su djeca, ako su htjela stipendiju, pristala na objavu podataka. A zanimljivo je i da je članica Fonda za stipendiranje, na vijest o objavi podataka stipendista reagirala na sljedeći način:

"To je skandalozno. Gdje su zakonska prava djece da im se imena ne nalaze u javnosti, ako ti isti zakoni priječe da imena iz registra iziđu u javnost. Imena i prezimena djece trebalo bi skinuti s interneta, a na tom mjestu treba objaviti imena i prezimena iz Registra hrvatskih branitelja", kazala je za Novi list, Slavica Hruškar iz Udruge nezavisnih dragovoljaca Hrvatske, jedne u većini udruga koje traže objavu Registra.

Ime, prezime, prebivalište i škola koju pohađaju nisu osobni podaci, a djeca su uglavnom punoljetna

"Nema primjene dvostrukih mjerila, netočno navodite u pitanju da su izneseni osobni podaci više tisuća djece na Internetu, kad osobni podaci kao što je JMBG nisu objavljeni, a djeca koja su korisnici stipendija su studenti i srednjoškolci, a većina od njih je i punoljetna", navodi glasnogovornica Martina Banić u svom odgovoru Ministarstva branitelja.

Upitana što su za nju osobni podaci, ona kaže "JMBG i adresa". Zakon o zaštiti osobnih podataka navodi da je "Osobni podatak svaka informacija koja se odnosi na identificiranu fizičku osobu ili fizičku osobu koja se može identificirati". Članak 2., stavak 1.

Javno i transparentno dodjeljuju i automobile i stanove; zgroženi su konstatacijom da ostavljaju dojam se stide branitelja

Ministarstvo odbacuje konstataciju da ostaje dojam da se ono stidi branitelja, pošto se ne smije znati tko je na spisku od pola milijuna onih koji su se borili za Hrvatsku, što je jasno pretjeran broj, dok se s druge strane hvale novčanim donacijama njihovoj djeci i na tome vježbaju transparentnost.

"Podsjećamo da MOBMS javno dodjeljuje  i automobile i stanove hrvatskim ratnim vojnim invalidima te potpore za zapošljavanje (poticanje osnivanja zadruga, samozapošljavanje, prekvalifikacije i dr.) hrvatskih branitelja,  i na taj način pokazujemo transparentnost našeg rada s tom posebno osjetljivom populacijom. Sramotno je da navodite da se Ministarstvo stidi branitelja, a i začuđeni smo količinom netrpeljivosti i neinformiranosti koja isijava iz Vaših pitanja", spočitava Ministarstvo.

Agencija za zaštitu osobnih podataka im ne da da objave, ali nisu pokrenuli inicijativu da se Zakon o tajnosti podataka promijeni

U Ministarstvu branitelja ponavljaju da se Agencija za zaštitu osobnih podataka negativno očitovala MOBMS-u i sukladno tome Ministarstvo ne može objaviti Registar.

Kako su "podaci u Jedinstvenom registru hrvatskih branitelja prikupljeni su iz baza podataka Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova (pa tako i oni o pripadnosti postrojbi, ustrojbenom mjestu, činu, vremenu sudjelovanja u Domovinskom ratu, okolnostima stradavanja)", najčešće prozivani MOBMS, smatra da ne može samostalno objaviti Registar pošto je za to nadležan MUP i MORH , iako Ministarstvo branitelja, kako nam je kazala Banić, "nema ništa protiv njegove objave".

"Proizlazi da je neophodno promijeniti sve Zakone koji reguliraju pojedine podatke sadržane u Registru, (npr. Zakon o zaštiti osobnih podataka, Zakon o obrani, Zakon o oružanim snagama, Zakon o unutarnjim poslovima, Zakon o zaštiti tajnosti podataka) kao i njihove podzakonske akte", navodi se u odgovoru. No upitani je li MOBMS ikada do sada krenulo u inicijativu da se ti Zakoni promjene Banić kaže - "Ne".

"Branitelji nisu bili u ratu temeljem javnog natječaja"

"Ponavljamo, Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u cjelini je  zaštićena zbirka podataka. S druge strane, uz imena djece branitelja nisu objavljeni ratni putovi, njihovih roditelja, stoga to ni u kom slučaju ne možemo uspoređivati s Registrom hrvatskih branitelja. Treba li podsjećati da branitelji nisu bili u ratu temeljem javnog natječaja".

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, navode, čini sve kako bi se olakšao posao državnih institucija, a u protekle četiri godine sve prijave i informacije anonimne i potpisane je prosljeđivalo USKOK-u.

A.B.
Foto: Index

Pročitajte više